Published On: Sub, sij 26th, 2013

Lagumdžija: Hrvatska i BiH će do ljeta rješiti granična pitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija vjeruje kako će Hrvatska i BiH rješiti otvorena pitanja do ljeta.
U razgovoru za Fenu ministar Lagumdžija rekao je kako BiH s Hrvatskom ima jako dinamične i vrlo otvorene radne kontakte.
“Osobno sam se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova u prošloj godini susreo pet puta i na redovnoj smo telefonskoj komunikaciji. Naši timovi stručnjaka sastaju se svaka tri mjeseca u Bruxellesu u sklopu trilaterale BiH-EU-Hrvatska. Zahvaljujući tome, uspjeli smo dobrim dijelom riješiti pitanje našeg slobodnog pristupa Luci Ploče nakon što Hrvatska uđe u EU. Uskoro otpočinjemo razgovore o svim aspketima teritorijalnog povezivanja R Hrvatske u području Neuma. Kao što znate, Hrvatska je otpočela ratifikacijsku proceduru Sporazuma o granici. Dakle, pomaka ima.Možda nisu svi tako medijabilni u ovom trenutku, ali ih definitivno ima”, kaže ministar Lagumdžija.
Lagumdžija drži kako BiH ne smije ostati “odsječena”, ali ni Hrvatska “prepolovljena”.
“Nastavit ćemo tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”, Hrvatska “prepolovljena”, a granica između dvije zemlje nedefinirana. Možemo to apsolvirati do ljeta ove godine.” dodao je Lagumdžija.
Odnosi Banja Luke i Beograda su u skladu s ustavom BiH, a uskoro će krenuti i zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.
“Kad je riječ o otvorenim pitanjima, uspostavili smo dinamiku njihova rješavanja i to je kontinuiran proces. Što se, pak, odnosa Beograda i Banje Luke tiče, oni se odvijaju u skladu s Ustavom BiH gdje je jasno predviđena mogućnost uspostave specijalnih i paralelnih veza. Uočili smo određeni disbalans i dogovorili da uskoro krenemo s redovnim održavanjem zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH” precizirao je Lagumdžija.
Lagumdžija se ne slaže sa ocjenama analitičara kako su odnosi u regiji došli na najnižu točku nakon rata.
“Bilo je teških i nepotrebnih izjava od srbijanskog predsjednika i mislim da je i on sam shvatio da verbalni sukobi ne doprinose onomu čemu svi, bez obzira na određena neslaganja, težimo. A to je nova regionalna paradigma. Povezivanje, umjesto razdvajanja. Naprosto zato što to nikomu nije u interesu, posebno ne u ekonomskom interesu”, rekao je ministar Lagumdžija.
Komentirajući pitanje Kosova i odnose u regiji, Lagumdžija je zaključio kako je čudno da Srbija ima bolje odnose sa Kosovom nego što ih ima Bosna i Hercegovina.
“BiH nije Kosovo nije priznala iz dobro poznatih razloga, ali to ne znači da u radnoj komunikaciji s Kosovom moramo biti tvrđi i od Srbije. Činjenica je da u ovom trenutku bolju komunikaciju s Kosovom po svim pitanjima ima Srbija, nego što je ima BiH. Da budem otvoren dokraja, najbolje pokazuju ekonomski pokazatelji koliko smo zbog toga izgubili” dodao je Lagumdžija.
(Dnevnik.ba)