Laburistička stranka BiH demantirala je Fikret Abdić pušten na slobodu zbog omogućavanja sudjelovanja u izbornoj kampanji. U demantiju ističu kako je “Vrhovni sud Federacije BiH po treći put odbio Rješenje o produženju pritvora Fikretu Abdiću i vratio predmet Kantonalnom sudu u Bihaću na hitno ponovno odlučivanje”. “Kantonalni sud je 10 dana držao predmet u ladici […]

" />
Published On: Pet, lis 30th, 2020

Laburistička stranka: Neistina je Abdić pušten zbog predizborne kampanje

Laburistička stranka BiH demantirala je Fikret Abdić pušten na slobodu zbog omogućavanja sudjelovanja u izbornoj kampanji. U demantiju ističu kako je “Vrhovni sud Federacije BiH po treći put odbio Rješenje o produženju pritvora Fikretu Abdiću i vratio predmet Kantonalnom sudu u Bihaću na hitno ponovno odlučivanje”.

“Kantonalni sud je 10 dana držao predmet u ladici i nije po njemu postupio. Neistinita je informacija da je Fikret Abdić privremeno pušten zbog vođenja predizborne kampanje. Suština je da Tužilaštvo Unsko sanskog kantona (USK) nije dokazalo postojanje teških kazneniih djela i zloupotrebu položaja, što je potvrdio i Sud u svom Rješenju. Kantonalni sud u Bihaću odbio je zahtjev Laburističke stranke BiH za puštanje Abdića na slobodu zbog, kako se navodi u Rješenju, što Laburisti BiH nisu stranka u postupku. Odbijen je zahtjev i branitelja Fikreta Abdića za puštanje na slobodu zbog sudjelovanja u izbornoj kampanji jer navodno Sud se proglasio nenadležnim”, navode iz stranke.

Dodaju kako su, s obzirom da je “Fikret Abdić aktualni načelnik Općine i kanditat Laburističke stranke za poziciju načelnika na predstojećim lokalnim izborima, podnijeli zahtjev SIP-u, a kasnije i nekoliko urgencija na isti, na koji do danas SIP nije odgovorio”.

“Nepostupanjem SIP BiH načinjena je ogromna šteta Laburističkoj stranci jer kampanja nije počela jučer nego 16. listopada 2020.godine. Laburistička stranka BiH podnijela je apelaciju Ustavnom sudu, kao i branitelj Fikreta Abdića. Dezinformacija koja je plasirana u svim medijima kao eksplozija dokaz je da se ovdje radi o dirigiranom i orkestriranom napadu na Laburističku stranku i njenog kandidata za načelnika općine Fikreta Abdića”, priopćeno je iz Laburističke stranke.