Published On: Pet, tra 12th, 2019

Otkrijte koliko zapravo poznajete kroniku ukazanja u Međugorju

Mnogi kršćanski mislioci razum su smatrali i smatraju bitnim duhovnim darom. Upravo je razum ono po čemu se čovjek razlikuje od ostalih živih bića. Kroz povijest se dugo raspravljalo o tome kako se vjera i razum – fides et ratio – prožimaju, koji od ova dva dara ima primat. Što za vjeru znači razum, ili što za razum znači vjera?

Ovim pitanjem bavili su se crkveni oci, a na poseban način: Justin, Klement Aleksandrijski i Augustin, kao i veliki kršćanski mislioci srednjega vijeka poput: Anselma, Bernarda, Abelarda, Tome Akvinskoga, našeg Marka Marulića i mnogi drugi. Svetom se Augustinu pripisuje načelo: „Vjerujem da bih razumio, razumijem da bih vjerovao“, a svetom Anselmu rečenica: „Vjera traži razumijevanje“.

Papa Leon XIII. u svojoj enciklici Aeterni Patris (1879. god.)., obrađuje pitanje vjere i razuma kod svakog čovjeka, a za njega su te dvije stvarnosti: „dva krila kojima se ljudski duh uzdiže prema promatranju istine“.

Sada već sveti Ivan Pavao II. u svojoj enciklici Fides et Ratio (Vjera i razum iz 1998. god.) navodi: „Svijet i sve ono što se u njemu događa, jednako tako povijest i različiti događaji naroda, jesu stvari koje treba promotriti, istražiti i prosuditi vlastitim sredstvima razuma, a da se iz tog procesa ipak nipošto ne ukloni vjera“.

U našim krajevima, kada se razgovara o vjeri i razumu, vode se zdrave rasprave, sve dok se pod upitnik ne stavi vjera u autentičnost međugorskog fenomena. Tu svaka diskusija prestaje, jer razum nestaje. Naravno, ne kod svih, ali kod velike većine onih koji fanatično vjeruju u međugorska „ukazanja“. Svakomu – bio to običan vjernik ili svećenik – tko se usprotivi i iznese drugačije mišljenje, stavljaju pod upitnik ne samo razum, nego i vjeru, pa čak i nacionalni – hrvatski identitet.

No, pitamo se koliko ljudi koji vjeruju u autentičnost tih ukazanja znaju o tome fenomenu? Jesu li ikada pokušali kritički na temelju javno dostupnih informacija promatrati međugorski fenomen?

Poradi toga napravili smo blitz kviz o međugorskom fenomenu, kako bi ti isti provjerili svoje znanje.

Kviz se sastoji od 7 pitanja. Svako pitanje možete jednostavno pokušati odgovoriti. A i ne morate. Možda vas samo natjera na korištenje razuma. Jednog od darova Duha Svetog.

 

 

Odgovori na Kviz o Međugorju