Published On: Sun, Jul 28th, 2013

Kusturica: Samo je Andrić neprolazna vrijednost

BEOGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je samo nobelovac Ivo Andrić neprolazna vrijednost, te da današnjica nije bogata utjecajnim ličnostima.

“Ivo Andrić je, ako ne najveći europski pisac 20. vijeka, onda sigurno među najboljima. Da bi to postao, nije mogao biti samo pisac. Bilo je neophodno sroditi se sa sudbinom našeg naroda. Sudjelovati u radu Napredne srpskohrvatske omladine, postati član ‘ Mlade Bosne ‘. On najbolje potvrđuje ideju da se ne možeš praviti budala kada tuđin pokušava uništiti tvoj narod “, istakao je Kusturica, koji je proglašen za jednu od 100 najutjecajnijih ličnosti u velikoj anketi beogradskog lista” Nedeljnik “, u kojoj se 50 najmoćnijih ljudi sa ovih prostora izjašnjavalo o najuticajnijem čovjeku u Srbiji.

On je podsjetio da je Andrić posljednjih stotinu stranica “Na Drini ćuprije” posvetio pobunjenim anđelima – članovima “Mlade Bosne”.

“To je ne samo posveta, nego i zavjet koji kaže da velika djela podrazumijevaju velike kontroverze, kako se danas kaže za sve one koji su sudjelovali”, napisao je proslavljeni srpski režiser u autorskom tekstu za specijalno izdanje Tjednika “100 najutjecajnih ljudi”.

Kusturica je konstatirao da današnjica nije bogata ljudima čiji je utjecaj širokog spektra.

“Ne da ja znam. Mi imamo sportaše, književnike, znanstvenike, koji pokrivaju velike projekte, i timove koji širom svijeta prave čuda u znanosti. Međutim, taj utjecaj su preuzeli političari egzekutivci”, zaključio je Kusturica.