Published On: Sri, pro 17th, 2014

Kusturica Rusima: Napustite san o Hollywoodu, okrenite se svojoj tradiciji

U osnovi hollywoodskog filma danas propaganda, a Rusija je idealna zemlja da se stvara tržište svjetskog filma zato što je svjetski film u opasnosti od Hollywoda, rekao je redatelj Emir Kusturica na otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta “Mreža” u Moskvi.
“Vrlo je važno da se ruski film vezuje za svoju vlastitu tradiciju. Okretanje k vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna djelatnost, nego okretanje k stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Hoollywood može koristiti te patente, onda je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Hollywood”, rekao je Kusturica, prenijela je Srna.
Naglasio je kako je hollywoodski film nastao paralelno s američkim snom, te da Rusija mora stvoriti svoj san koji treba dobiti ekvivalent u ruskim filmovima, jer je film, kako je naglasio, u osnovi san.
Kusturica je na predavanju poželio budućim mladim redateljima da urade dvije stvari – da istražuju razdoblje sovjetskog nijemog filma i da vide kako se stvaraju filmske metafore, kao i da se okrenu originalnim idejama koje će idealizirati i optimizirati ruskog čovjeka.
“Kad spojite te dvije stvari možete očekivati da ćete praviti dobar film. Dakle, istraživati vaše tradicije i bazirajući se na njima, realizirati snažne ideje o vašoj povijesti i vašim ljudima… To naravno znači i ogroman, široki spektar mogućnosti”, poručio je Kusturica studentima.
Redatelj, koji u okviru projekta “Mreža” ima ulogu u Moskvi, osvrnuo se i na aktualnu politički situaciju te je rekao kako ruskog predsjednika Vladimira Putina vidi “kao zakonitu pojavu zato što je razdoblje prije Putina bilo kolaps Sovjetskog Saveza”.
“Mislim da je razdoblje neposredno prije Putina bilo razdoblje kada su se američki predsjednici smijali vašem predsjedniku. Sjećam se slike kako se Clinton smijao Jelcinu, čak se držao za stomak. A sad sam vidio Obamu kako je gledao Putina. Putin je značajna pojava za cijeli svijet zato što se stvara nova vrijednost. Stvaraju se euroazijske vrijednosti i budi se jedan novi svijet”, istaknuo je Kusturica.
Srna piše kako je Kusturici, pretpostavivši da je jedan od onih koji razumije Putina, jedan od studenata poklonio prsten s likom ruskom predsjednika.
Kusturica se obradovao ovom poklonu, rekavši kako će “na nekom velikom festivalu, tim prstenom nadvladati neprijatelje”.
Inače, klusturica je u Moskvi najavio i snimanje filma na Krimu.