Published On: Sun, Oct 20th, 2013

Kusturica o Izetbegoviću: On je islamski ekstremist u službi destabilizacije Balkana

BEOGRAD – Proslavljeni srpski redatelj Emir Kusturica izjavio je da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović islamski ekstremist, koga drže na visokom političkom položaju da bi destabilizirao Balkan kada se za to ukaže potreba i prilika.

Redatelj je, govoreći o problemima na koje je naišao na početku snimanja novog filma “Na Mliječnom putu”, kada su mu politički čelnici BiH uskratili vojnu opremu potrebnu za pojedine scene, naveo da se ispostavilo da je on “pretežak politički zalogaj i za Izetbegovića i za njegovog `šahistu` predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića”.

“Od Ustikoline pa do krajnjeg sjevera, taj Bakir nikome ništa ne predstavlja, ali je za jedno važan. On je islamski ekstremist. To jeste opasno, ali stvaranje filma ovakvi likovi ne mogu oštetiti”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.On je ocijenio da se upravo na ovom primjeru pokazalo pravo lice “manekena” multietničke BiH iz Sarajeva, gdje populacija Kineza premašuje broj preostalih Srba.

“To su netrpeljivi etnomrsci iz 17. stoljeća. Takvi su u stanju da jedno krštenje, ovaj put moje, pretvore u izdajnički čin. Svako se prema svojim radostima i tugama skrasi u duhovnom sjedištu, koje smatra svojim, a kada sam ja ispričao priču o svom porijeklu, o Babićima iz Hercegovine, kada sam kršten, to je smetalo Sarajevu usred gradnje 100 novih džamija”, rekao je Kusturica.

srna l dnevno.ba