BEOGRAD – Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se glavna borba na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata vodi sa onima koji pokušavaju revidirati povijest, što je nemoguće. “Ne može se povijest revidirati. Ona je takva – kakva je. Ni naši ni strani povjesničari ne mogu da mijenjaju ono što je poznato”, poručio je Kusturica […]

" />
Published On: Sub, sij 18th, 2014

KUSTURICA: Nemoguće mijenjati povijest, Ferdinand je bio tiranin

BEOGRAD – Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se glavna borba na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata vodi sa onima koji pokušavaju revidirati povijest, što je nemoguće.

“Ne može se povijest revidirati. Ona je takva – kakva je. Ni naši ni strani povjesničari ne mogu da mijenjaju ono što je poznato”, poručio je Kusturica uoči otvaranja filmskog festivala “Kustendorf” rekonstrukcijom atentata na Franca Ferdinanda.

Kusturica je za “Danas” izjavio da se atentat dogodio i da nitko i nikada ne može opravdati ubojstvo, ali da se njegovi razlozi moraju sagledati iz šireg konteksta.

On napominje da svjetska povijest poznaje oko 150 tiranoubojstava, ubrajajući i Ferdinanda u tiranin.

“Ferdinandov povijesni put, kao i čitava njegova biografija nema blistavih trenutaka. Bio je antisemit, rasist. Mrzio je Srbe, Rome, Mađare. Vlastitim je rukama ubijao životinje. Danas neki povjesničari, posebno u Njemačkoj i Austriji pokušavaju izmijeniti taj dio povijesti, što je nemoguće “, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da su Vatikan i Njemačka, odmah po okončanju Prvog svjetskog rata, počeli s pokušajima revidiranja okolnosti i njegovih uzroka, te da je reviziju tražio i nacistički vođa Adolf Hitler, ali da su ti pokušaji ostali neuspješni.

“Njegovi pokušaji završeni su okončanjem Drugog svjetskog rata, kada je potvrđeno ono što je` zakucano `Versajskim ugovorom, u kojem je jasno navedeno da je NJemačka počela rat”, podsjetio je slavni režiser.

Kusturica nije želio iznijeti detalje o filmu o Gavrilu Principu, koji planira snimiti ove godine, a samo je rekao da će film biti “nešto sasvim nadrealno” i da će “o detaljima govoriti kada za to bude vrijeme”.

Sedmi međunarodni filmski festival “Kustendorf” biće otvoren danas na Mokroj Gori koreografskom slikom atentata na Franca Ferdinanda.

To će biti 15-minutna predstava podijeljena na četiri dijela u kojoj će povijesni događaj uz redateljsku fikciju i disko glazbu biti doveden do groteske.