Published On: Pon, srp 26th, 2021

KUSTURICA: Inzko je blijeda kopija generala Poćoreka

Redatelj Emir Kusturica izjavio je Srni da je Valentin Inzko “klovno” i blijeda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od prije više od 100 godina kad je potonji bio austrougarski guverner BiH.

“Kada je Andrićev institut 5. siječnja 2014. godine objavio pismo koje je Poćorek 1913. godine poslao austrougarskom ministru financija Bilinskom, zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj povijesnih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka”, podsjetio je Kusturica.

Upitavši što radi Inzko miješajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već “klovno imitira Poćoreka koji u spomenutom pismo iz 1913 piše `treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba`”.

Prema njegovim riječima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

“Ipak, Inzko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kallaya i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sustava BiH i zabranu komentiranja, te znanstvenog istraživanja srebreničkog zločina objavljuje na isti dan, 23. srpnja kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, nakon čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svjetskoga rat. Taj novi rat Inzko, najvjerojatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo djelo akt koji ima još jednu funkciju”, naglasio je Kusturica.

On je istaknuo da su u dvadesetom stoljeću bila tri velika genocida u Europi.

“Stradali su Židovi, Srbi i Armenci. Židovi su dokazali genocid nad njima, Armenci također u najvećem dijelu svijeta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nisu dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Hoćemo li konačno krenuti u sveopću, planiranu akciju da pred svijetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom stoljeću bili žrtve? Sad ili nikad”, poručio je Kusturica./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x