Published On: Čet, velj 28th, 2013

Kusturica: Amerika Dodiku sprema Miloševićev scenarij

BEOGRAD – Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku Amerika sprema “Miloševićev scenarij” želeći da ga kazni zbog izgradnje plinovoda “Južni tok” u Srpsku, rekao je proslavljeni redatelj i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.
“Veliki brat ne prašta onima koji se usude da misle svojom glavom i za dobrobit svojih država, manipulirajući pojedincima iz tog istog naroda kao pogonskim gorivom za stvaranje čopora željnog hajke!
Sada Dodik ne valja, jer ne da Republiku Srpske ni po koju cijenu, pa mu kuhaju 5. listopada, mada, ubijeđen sam, udariće glavom o zid. Srbi su čudan narod, vječito željan promjena, iako nas istina uči da nam je gore poslije svake nove promjene … Otkako nas je Amerika naučila da se za `prava` borimo na ulici, načinili su od nas čopor iu psihu pojedinca usadili psihologiju mase! “, Istaknuo je Kusturica za sutrašnje izdanje beogradskog lista” Nedeljnik “.
Govoreći o Andrićgradu, Kusturica je rekao da grad od kamena jednima smeta jer tamo neki Emir veliča Andrića, njegovo djelo, srpski duhovnost i vjeru, a drugima jer na taj način hoće da sruše Dodika, koji će ovome narodu ostaviti više nego malo tko prije njega .
“Pritom, ti isti koji preko mene žele udare na Dodika su od Andrića i grada koji ima ćupriju napravili kasabu, daleku Prović u svakom smislu te riječi! Nećemo ni on ni ja ponijeti ovo za sobom u grob! Andrićgrad je bedem i spomenik slovenstvu, najzapadnija vizantijska kula “, konstatirao je Kusturica.
U zvonima replike visoke Dečana, koja će biti podignuta u gradu od kamena, kaže Kusturica, jednako prijetnju vide i Srbi i Bošnjaci.
“Kad kažem Srbi, mislim na višegradske vlasti koji udarajući na Kusturicu zapravo udaraju na Dodika, koji je nešto najbolje što je Republici Srpskoj moglo dogoditi, a ovi drugi, iz Federacije, jer u tome vide nekakvo navodno Kusturičino velikosrbovanje.
A pri tom, kada se kaže `velika Albanija` to je sasvim u redu, prihvaća se kao aksiom, dok pomen velike Srbije asocira na sva zla ovog svijeta, mada nije ništa više od simbolike, jer Srbija jeste velika – u kulturi, duhovnosti, tradiciji … Može li narod koji ima Andrića biti išta drugo do – veliki?! Može li država u čiju su slavu podignuti ti isti Visoki Dečani biti mala … “, istaknuo je Kusturica.
Dogodine će, najavio je on, u Ulici Mlade Bosne, u Andrićgradu biti obilježena godišnjica Prvog svjetskog rata, a ne u Sarajevu, kako neki planiraju i gdje, kao kaže, pozivaju na središnju proslavu nudeći bogatu refundaciju za to.
“Čemu proslava u Sarajevu i što će Srbija tamo, kada se zna da je iz rata izašla kao jedna od najvećih i najčasnijih pobjednica?! Na proslavi u Sarajevu je mjesto onima koji su bili s druge strane rova, ali Srbiji ne! Zato ćemo u središnjoj ulici Andrićgrada proslaviti taj značajan i veliki dio srpskog povijesti, s kojom, nažalost, nije naučila da se nosi i da ga prihvati na pravi način “, zaključio je Kusturica.
– See more at: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kusturica-Amerika-Dodiku-sprema-Milosevicev-scenario-181883.html#sthash.dLRaiL4o.dpuf