Published On: Pon, pro 21st, 2020

KUSOVAC: Ikona poklonjena Lavrovu je ruska serijska, proglašavati ju kulturnim dobrom je “budalaština”

Povjesničar umjetnosti Nikola Kusovac izjavio je Srni da je ikona koju je srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona, kakvih ima “kao šaše”, a ne nacionalno blago.

Povodom tvrdnji da je riječ o kulturnom dobru Ukrajine, Kusovac je istakao da je to “budalaština”, te napomenuo da Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bi mogao dopustiti Dodiku da pokloni vredniji poklon nekom stranom dužnosniku da ga ovaj iznese iz zemlje.

“Slušao sam ministricu iz BiH (Biseru Turković) koja proglašava da je to kulturno dobro iz Ukrajine. To je budalaština. Eto im je onda, nekada se zakite s njom”, poručio je Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Prema njegovim riječima, “ikona je umjetnički gledano beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo hrđave izrade i nema veliku vrijednost”.

“Tko dobije 150 do 200 eura za nju, to je savršeni trgovac”, rekao je Kusovac.

On je naveo da ova ikona nije bogoslužbena, hramovna ikona, već privatna ikona i pripada tipu najprostijih, putnih, džepnih ikona koje su se proizvodile u velikim tiražama i prodavale za nekoliko rubalja.

Kusovac je ocijenio da ikona potiče iz razdoblja s kraja 18. ili početka 19. stoljeća i istaknuo da je u to vrijeme u carskoj Rusiji bilo na tisuće radionica koje su proizvodile dnevno po 50 do 60 ovakvih ikona ili onoliko koliko uspiju da naprave zlatnih ili srebrnih okova prema šablonu.

On je objasnio da je slikano samo ono što se vidi ispod okova – glave i ruke svetaca i sa strane Bogorodice i Krista.

Crkve ih, prema pravilu, nisu kupovale, već samo “osveštavale”, kako bi vlasnik mogao moliti pred njom, dodao je Kusovac.

On je napomenuo da se na okovu nalaze takozvane “punkcije” koje sadrže sve bitne podatke – kvaliteta srebra, radionicu i čak i ime majstora i najčešće godinu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>