Published On: Ned, ožu. 19th, 2017

KURZ ZA RIGOROZNE MJERE: “Sve zemlje EU trebaju ukinuti socijalu, preplavit će nas migranti”

Zemlje članice Europske unije trebale bi smanjiti socijalne naknade za migrante koji stižu iz ostalih država članica kako bi se spriječila zloupotreba sustava socijalne skrbi.

Prijedlog je to austrijskog ministra vanjskih poslova i integracija Sebastiana Kurza. Njegov je prijedlog uslijedio usred nedavno iznesenih planova čiji je cilj učiniti Austriju manje privlačnom za migrante. Jedna od točaka je smanjenje naknade za djecu stranih radnika u zemljama EU-a, koja žive u svojim zemljama.

Kurz, koji je član konzervativne Stranke austrijskog naroda, rekao je državnim medijima da građani EU trebaju imati pravo na socijalnu pomoć u drugoj članici nakon što tamo provedu pet godina. Prema njegovom prijedlogu, isključena bi bila pomoć za nezaposlene.

“Ne treba miješati slobodu rada bilo gdje sa slobodom izbora najboljeg sustava socijalne pomoći unutar EU”, naglasio je on.

Sloboda kretanja za radnike jedan je od ključnih načela EU.

Kurz je upozorio da, ukoliko EU ne uvede slična ograničenja, postoji rizik da građani osjete da su preplavljeni migrantima, kao i sa izbjeglicama.

“Želim spasim slobodu kretanja osoba, a ne da je ugrozim”, dodao je on.

Minimalna socijalna izdavanja u Austriji trenutno iznose oko 840 eura, što je više od prosječne plaće u nekim od istočnoeuropskih članica EU.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer