Published On: Čet, lip 17th, 2021

KURZ: Vratiti zapadni Balkan na visoko mjesto na agendi EU

U Beču će sutra, u organizaciji austrijske vlade, biti održana konferencija o zapadnom Balkanu. Domaćin skupa, austrijski kancelar Sebastian Kurz, rekao je u intervjuu za Tanjug kako je cilj da ovom konferencijom vratiti zapadni Balkan na visoko mjesto na agendi EU.

“Zapadni Balkan je regija koja je nama u Austriji, a i meni osobno važna. Kad sam bio ministar vanjskih poslova počeo sam se zalagati za tu regiju, i to sam nastavio i kao kancelar”, rekao je Kurz.

Kurz je kazao da je pandemija koronavirusa mnoge teme zasjenila i stavila u drugi plan, a tako i zapadni Balkan.

“Glavni cilj ove konferencije je da zapadni Balkan na europskoj agendi podignemo na veoma visoko mjesto. Želimo staviti snažniji fokus na ovu regiju, kao i da i sve izjave, razgovori o europskoj perspektivi, konačno postanu realnost”, objasnio je austrijski kancelar.

Na konferenciji u Beču, prema najavi austrijske vlade, sudjelovat će premijeri Crne Gore Ranko Krivokapić, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Bosne i Hercegovine Zoran Telgetija, kosovski premijer Aljbin Kurti, predstavnici Albanije, te i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>