Published On: Mon, Jul 18th, 2016

KURZ OŠTRO: Europa treba jasno kazati Erdoganu gdje su mu granice

Zemlje Europske unije trebaju poslati oštru poruku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu o poštivanju vladavine zakona i pravde nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara, kazao je u nedjelju austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

“Austrija će na sjednici vijeća ministara vanjskih poslova zatražiti da Europa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice”, kazao je austrijski šef diplomacije uoči sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu.

Mnoge od zemalja članica dijele austrijsko mišljenje, istaknuo je Kurz. On je osudio činjenicu da je 265 ljudi ubijeno tijekom pokušaja udara.

“No ne smije biti proizvoljnih ‘čistki’ niti kažnjavanja koje bi bilo mimo postojećih pravnih i legalnih okvira”, istaknuo je austrijski šef diplomacije.

Turska otpustila skoro 2800 sudaca

Turska najviša sudska instanca otpustila je u subotu 2.745 sudaca, javila je turska novinska agencija Anadolija. Deset članova tog sudskog tijela zatočeno je.

Kurz je također zatražio od Turske da se obveže da i dalje neće primjenjivati smrtnu kaznu, nakon što je Erdogan, reagirajući na pozive svojih pristaša, u subotu izjavio da bi parlament mogao raspravljati o primjeni smrtne kazne.

Šef austrijske diplomacije također je kazao da događaji u Turskoj potvrđuju da Europska unija mora poduzeti vlastite korake kako bi se smanjila masovna imigracija, neovisno o dogovoru s Turskom vezano uz izbjeglice.

Austrija je zabrinuta ovisnošću Europske unije o Turskoj u zaustavljanju vala migracije s Bliskog istoka. Kurz je s tim u vezi izjavio kako “pakt o migraciji ne smije biti razlog da se napravi otklon od vlastitih vrijednosti”. /Hina/HMS/