Published On: Čet, pro 18th, 2014

Kurtz: Labilna situacija u BiH

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurtz rekao je da je sigurnosno-politička situacija u BiH i na Kosovu i dalje labilna.

Međunarodno vojno prisustvo u regiji, prema riječima ministra odbrane Austrije Geralda Kruga, ostalo je nepromijenjeno bitno, a misije pružaju i dobru mogućnost za suradnju za ranije strane u sukobu za Srbiju, Hrvatsku i Bosni i Hercegovinu.

On je dodao da Austrija, učešćem u međunarodnim misijama, ispunjava i međunarodne obaveze, jer daje doprinos održavanju mira, te upućuje važan signal u cilju prevencije kriza.

Klug i Kurtz su istakli da učešće austrijske vojske u međunarodnim mirovnim misijama doprinosi i sigurnosti Austrije, jer često krize, koje se čine dalekim, imaju neposredne sigurnosno-političke i ekonomske posljedice po zemlju.

Zastupnici u austrijskom parlamentu jednoglasno su usvojili učešće u mirovnim misijama na Balkanu, dok je za druge, kao što je učešće u misijama EU u Africi, bilo protivljenja pojedinih stranaka.

Što se tiče Bosne i Hercegovine Austrija sudjeluje u misiji EUFOR ALTHEA do kraja 2015.godine, kako je odlučio parlament, sa do 400 vojnika, i 250 pripadnika pričuvne postrojbe.

Pri Kforu, (međunarodnim snagama na Kosovu, op. hms) austrijska vojska, prema odluci parlamenta, bit će zastupljena do kraja iduće godine s kontingentom do 600 vojnika.

Za slučaj krize stoji na raspolaganju i dodatnih 250 vojnika.

Pored toga odobreno je i upućivanje do 230 austrijskih vojnika za potrebe takozvanih Operativnih rezervnih snaga, koje stoje na raspolaganju u slučaju potrebe povećanja snaga kada nastane krize.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare