Published On: Sat, Jun 25th, 2016

Kurtz: Britanija je stavila prst u ranu Europske unije

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurtz zatražio je, nakon Brexita, sveobuhvatne reforme Europske unije. On je istakao da EU ne treba “gubi vrijeme na detaljima, već mora da riješi velika pitanja, kao što je izbjeglička kriza”. “Europa je definitivno, istupanjem Velike Britanije, ekonomski, vanjsko i obrambeno politički slabija. Velika Britanija je po mnogo pitanja stavila prst u ranu.

Nama su potrebne dalekosežne promjene i obnova EU. Ona mora u budućnosti biti više nego ‘status quo’ bez Velike Britanije “, rekao je Kurtz u intervjuu bečkom dnevniku” Prese “. Prema njegovim riječima, EU mora najprije da riješi izbjegličku krizu, jer inače raste broj pristaša istupanja iz Unije iu drugim zemljama. To je, kako je podsjetio bila i glavna tema na britanskom referendumu, pa su ljudi bili čak spremni prihvatiti i ekonomsku štetu. Kurtz je ujveren da su građani EU nezadovoljni zato što Unija nije mogla svladati aktualne izazove kao što je pitanje imigracije, te ni nadležnosti između regije, nacionalnih država i EU nisu dovoljno i svrsishodno razjašnjene.

“Potrebna nam je snažnija Europa po velikim pitanjima kao što su vanjska, sigurnosna i obrambena politika, ili na primjer u rješavanju izbjegličkog pitanja, ali istovremeno i Europa koja se povlači po manjim pitanjima i odluku o tome prepusti nacionalnim državama ili regijama”, precizirao je Kurtz. On je zatražio brzo djelovanje poslije Brexita, kao i pregovore s Londonom o daljnjoj suradnji, kako bi Unija mogla u potpunosti koncentrirati na reforme vlastitog sustava. Upitan je li bila greška što je David Cameron raspisao referendum, Kurtz je kazao da je duboko nesretan ishodom, ali da ne može biti cilj u Europi biti protiv demokracije i prava na sudjelovanjem u donošenju odluka građanima.

“Cilj mora biti da se stvori EU koja je tako snažna i dobro postavljena, da ima jasnu većinu stanovništva iza sebe”, poručuje šef austrijske diplomacije. On je upozorio da, ako EU ne bude brzo djelovala, može doći do izbijanja požara u cijeloj Uniji.