Published On: Tue, Sep 26th, 2017

KURDISTAN Turski ministar vanjskih poslova prijeti Kurdima vojnom intervencijom

Na upit koliko je blizu ili daleko moguća vojna intervencija Turske na sjeveru Iraka, Cavusoglu je rekao da se to tako ne može kvalificirati jer sve ovisi o situaciji na terenu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut  Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da će Turska vojno intervenirati istog trenutka ako na terenu budu konkretne prijetnje po Turkmene na sjeveru Iraka.

– Cavusoglu je u razgovoru za tursku televiziju “A Haber“ istaknuo da su Ustavom Iraka precizno uređena prava i obveze Kurdske regionalne uprave na sjeveru te zemlje i da je referendum o nezavisnosti te regije neustavan i neprihvatljiv.

– Šef turske diplomacije podsjetio je da je na zahtjev Turkmena Ustavni sud zabranio održavanje spornog referenduma na Sjeveru Iraka, te da su na to upozorili svi važni akteri međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene narode, SAD, Tursku, Veliku Britaniju i Francusku. Tijekom posjete Erbilu u kolovozu Cavusoglu je rukovodstvu Kurdske regionalne uprave kazao da Turska podržava ustavna prava te regije, ali da se strogo protivi održavanju jednostranog referenduma.

– Premijer Kurdske regionalne uprave Necirvan Barzani je kazao da će učiniti sve kako Turska kaže, ali vidimo da se tako ne ponašaju. Za nas je taj referendum ništavan i naš sugovornik ubuduće će biti službeni Bagdad – izjavio je Cavusoglu i dodao da “dobronamjerni savjeti i upozorenja Turske nisu slušani i da više ništa neće biti isto.”.

– Podsjetivši da su resorni ministri i službene osobe turske vlade formirali koordinacijsko tijelo koje će u suradnji s iračkom vladom u Bagdadu odrediti buduće mjere sigurnosti i sankcija, Cavusoglu je rekao da će te mjere uskoro biti poznate.

– O pitanjima granice, carina, nafte i drugim temama naš sugovornik je sada službeni Bagdad. – ističe turski ministar i nastavlja: “Odlukom o referendumu Kurdska regionalna uprava se odrekla prava koja joj garantira Ustav Iraka. Jednostranom odlukom o referendumu krenuli su drugim putem za koji smo im rekli da će imati posljedice i sada će se suočiti s tim posljedicama” – poručio je Cavusoglu.

– Na upit koliko je blizu ili daleko moguća vojna intervencija Turske na sjeveru Iraka, Cavusoglu je rekao da se to tako ne može kvalificirati jer sve ovisi o situaciji na terenu.

– Sve ovisi o situaciji na terenu: “Intervenirat ćemo odmah ako budu ugrožena naša braća Turkmeni, ali za to nema plana. U isto vrijeme mi trgujemo s Irakom i imamo zadaću da štitimo naš promet robe tamo. Iskoristit ćemo sva međunarodna prava i ovisno o situaciji i u kontaktu sa vladom Iraka ćemo poduzeti sve potrebne mjere” – zaključio je Cavusoglu.

Podsjetimo: Kurdska narodna zajednica jedna je od najvećih na svijetu koja u ovom trenutku nema vlastitu državu, a na početke tih najava najviše se protive Turci.