Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije, te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira, rekao je zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani za Ronahi TV u četvrtak. Kobani je rekao kako je sporazum “tek početak” koji neće […]

" />
Published On: Pet, lis 18th, 2019

Kurdi su prihvatili primirje s Turskom. Što će se dalje događati na sjeveru Sirije?

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije, te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira, rekao je zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani za Ronahi TV u četvrtak.

Kobani je rekao kako je sporazum “tek početak” koji neće ispuniti ciljeve Turske, koje je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije prošloga tjedna.

Kobani je dodao kako je sporazum ograničen na prostor sjeverne Sirije, između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pohvalio je suradnju sa SAD-om na postizanju primirja.

“Gospodine predsjedniče, još mnogo života bit će spašeno kada porazimo terorizam koji je smrtni neprijatelj čovječanstva”, napisao je Erdogan na Twitteru, u odgovoru na objavu američkog predsjednika, u kojoj je Trump, ranije u četvrtak, sporazum nazvao “velikom viješću”. “Uvjeren sam da će ovaj zajednički napor promovirati mir i stabilnost u našoj regiji”, dodao je.

PREKID VATRE TRAJAT ĆE 120 SATI

Inače, američki potpredsjednik Mike Pence objavio je ranije u četvrtak da je postigao dogovor s predsjednikom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi.

Govoreći nakon kriznih razgovora s Erdoganom u Ankari Pence je rekao da će prema dogovoru sve vojne operacije biti zaustavljene kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG tijekom 120-satnog razdoblja. Turske vojne operacije će se okončati kada to povlačenje bude potpuno, rekao je Pence na konferenciji za novinare.

„Danas su se SAD i Turska složili oko prekida vatre u Siriji”, rekao je Pence na konferenciji za medije nakon više od četiri sata pregovora u predsjedničkoj palači u Ankari.

“Turska strana će zaustaviti operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje snaga YPG-a iz sigurnosne zone za 120 sata”, rekao je Pence. “Sve vojne operacije u okviru operacije Izvor mira bit će zaustavljene, a operacija Izvor mira bit će potpuno obustavljena po dovršenju tog povlačenja.”

USPOSTAVA SIGURNE ZONE U SIRIJI

Pence je rekao kako su američke snage u tom području već počele pomagati u sigurnom povlačenju jedinica YPG-a. Dogovor s Erdoganom isto tako osigurava da Turska ne vodi vojne operacije u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju. Pence je rekao kako su se Sjedinjene Države i Turska obvezale na mirno rješenje zahtjeva Ankare na uspostavi “sigurnosne zone” u sjevernoj Siriji blizu granice s Turskom, što je jedan od ciljeva turske ofenzive.

Američki potpredsjednik doletio je u Tursku kako bi ju pozvao da zaustavi svoju vojnu operaciju u Siriji, nazvanu Izvor mira, kojom Ankara želi ukloniti kurdske snage YPG-a na pojasu od 32 kilometara uz granicu.

Pence je naglasio i da je nakon pregovora s Erdoganom razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom koji je pozdravio prekid vatre, te da je to veliki doprinos odnosima između Turske i SAD-a, saveznica iz NATO saveza. Bijela kuća je ranije objavila Trumpovo pismo Erdoganu poslano 9. listopada u kojem je američki predsjednik poručio turskom da “ne bude nasilnik” i “budala”. „Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije, što ću učiniti bude li potrebno”, poručio je američki predsjednik.