Published On: Tue, Jul 2nd, 2013

‘Kum’ Scarpa zarađivao milijune od FBI-ja dok je ubijao ljude

Zloglasni mafijaš Gregory Scarpa Stariji, koji je poslužio kao inspiracija za slavnu trilogiju “Kum”, imao je odličan odnos s FBI-jem zahvaljujući kojemu je prošao nekažnjeno s 26 ubojstava, otkriva nova knjiga novinara Petera Lancea “Dogovor s vragom”. Knjiga se bavi dogovorom Scarpe i FBI-eva agenta Lindleya DeVecchija, poznatog i po nadimku Gospodin Organizirani Kriminal, prenosi Daily Mail.

Lanceova knjiga otkriva kako je Scarpino najkrvavije razdoblje, tijekom kojeg je počinio ili naručio 26 ubojstava, bilo od 1980. do 1992. godine, kada je bio na platnoj listi FBI-ja, zarađujući milijune dolara kao doušnik.

Scarpa je po svemu bio životopisan lik. Hvalio se kako je počinio 50 ubojstava, nakon čega je prestao brojati, potpisivao se s KM (Killing Machine, ili stroj za ubijanje), a za mrtve ljude volio je govoriti da “spavaju s ribama”. Upravo je to jedna od najpoznatijih izraza koje se vezuju za američku mafiju, a našla je svoje mjesto u trilogiji “Kum” Marija Puza, po kojoj su snimljeni i istoimeni filmovi.

– Nema sumnje da je DeVecchio završio pod Scarpinom kontrolom. Najnevjerojatnije je kako je Scarpa briljantno manipulirao svima. Da je bio pošten, bio bi direktor velike kompanije – rekao je Lance za Daily Mail.

Odnos njihova agenta sa zloglasnim kriminalcem zabrinuo je i FBI, no 32-mjesečna istraga u kasnim devedesetima završila je bez optužnice za DeVecchija. Međutim, 2007. godine suđeno mu je za ubojstvo, a o vezi s mafijašem svjedočila je Scarpina udovica Linda Schiro, s kojom je Scarpa imao dvoje djece. Schiro je otkrila kako je DeVecchio Scarpi rekao da Mary Bari, ljubavnica jednog od članova mafije, prijeti “cinkanjem” te mu preporučio da to “riješi”. Bari je uskoro nakon toga upucana u glavu.

Međutim, proces se raspao nakon nekoliko dana zbog tehničke greške, a Lance tvrdi da bi osuda zadala jak udarac u samo srce FBI-eve borbe protiv organiziranog kriminala. DeVecchio pak tvrdi da nikad nije plesao s vragom, već s osobom koja je bila bliska vragu.

– Za to su me plaćali. Zbližavao bih se s kriminalcima kako bismo ih mogli eliminirati – rekao je DeVecchio prije dvije godine za CBS.