Published On: Sub, ruj 15th, 2018

KULMINACIJA NAPETOSTI NA VUKOMERCU

Ni treći dan od stravične rafalne paljbe ispred osnovne škole u zagrebačkom Vukomercu nema primirja. Napeta atmosfera postaje sve užarenija između dvije sukobljene romske obitelji i stanovnika kvarta.

Većina prosvjednika smatra da Zahirovićima i Osmanovićima nije mjesto u njihovu dijelu grada pa Zahirovići na sve nude riječ isprike i primirje uz mogućnost odabira da će se odmah svi odseliti ako im u Splitu nađu odgovarajući prostor istovjetan njihovoj kući u Porečkoj ulici.

Vezani za Zagreb

– Mnogima već dulje smetamo, ali je ova kuća od 340 m2 naša! Mi smo vlasnici i vezani smo za Zagreb jer to je grad u kojem smo svi odrasli i u kojem su pokopani moji djed i baka. Ali, spremni smo otići ako možemo dobiti drugu kuću u Splitu, gdje mi živi brat. Ovakav suživot više nema smisla jer je mržnja izmakla kontroli. Da je policija 20 minuta prije pucnjave u srijedu reagirala na moj poziv kad sam nazvala 192 i rekla da dvije Osmanovićke provociraju i prijete, do svega ne bi došlo. Oni su došli pred moju kući, a ne mi pred njihovu – kaže za Jutarnji list Hazba Zahirović (38), kći pokojnog Šerifa Zahirovića i šogorica odbjeglog Senada Ahmetovića koji je uhićen u kući u petak poslijepodne, također zbog dovođenja u opasnost i prijetnji. Od 19 inicijalno privedenih osoba, zagrebačka policija zasad je kazneno prijavila trojicu muškaraca za dovođenje u opasnost života – Vehbiju i Kasima Osmanovića jer su pucali iz pištolja te Rasima Zahirovića koji je pucao iz automatske puške. Trojcu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijave se podnose i za nedopušteno držanje oružja i oštećenja vozila. U pretresu kuće i drugih prostorija policija je oduzela dva pištolja i jednu automatsku pušku.

– Iz naše kuće se nije pucalo. Gdje je Senad, ne znam. Ne živi s nama jer je brak s mojom sestrom Vanesom, s kojom ima dijete, propao. Došao je mom ocu na pogreb i otišao dva sata prije pucnjave iz kuće. A kad su iz auta zapucali Osmanovići, opet sam zvala 192 i vikala: Policija, upomoć! Pucaju u Porečkoj 32! Na balkonu su bila i moja djeca koja su mogla poginuti! Mog oca Šerifa još nismo pokopali! Osmanovići od nas traže 4000 eura duga. Ali za sve postoje uzance, a ne ono što su tražili da im pokorno predajemo novac dok Šerifa stavljamo u raku! – tvrdi još Hazba Zahirović, osvrnuvši se na optužbe da je Muharem Osmanović dan nakon smrti njezina oca prošao torturu u njezinoj kući.

Zagreb, 140918. Dovodjenje roma na Zupanijski sud optuzenih za pucnjavu u Zgarebu u Vukomercu.
Na fotografiji: Rasim Zahirovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

 

– Tko ga je tukao, ne znam. Sam je došao i tražio novac, a dobio je što je tražio. Otac mi i dalje nije pokopan, a samo da naglasim da je Muharem čovjek koji hoda okolo po grobovima i piša po njima. Moj otac ovo nije zaslužio.

Cijeli rat proveo je kao dobrovoljac na ratištu dok su drugi branili zemlju iz inozemstva. I onda nama nije mjesto u Zagrebu? – pita se još kći pokojnog Šerifa koja je i sama bila privedena odmah nakon pucnjave.

Nakon noći provedene u policiji, Muharem Osmanović vidi problem drukčije.

– Vidjeli ste moj Facebook profil. Zatočili su me i tukli nekoliko sati, stavljali su mi pištolj na glavu – rekao nam je ispred policijske postaje Muharem Osmanović, čije je premlaćivanje navodno bilo povod vatrenog obračuna između Zahirovića i Osmanovića. Sreli smo ga u društvu brata Mirse ispred zgrade policije u Petrovoj dok su na kriminalističkom istraživanju bili njegovi sinovi Rasim i Vehbija Osmanović i Rasim Zahirović.

Premda se oko motiva sukoba priče Zahirovića i Osmanovića manje-više slažu te je incident izbio jer je Muharem Osmanović smatrao da mu je pokojni Šerif Zahirović, glava obitelji Zahirović, dužan oko 4000 eura, mozaik teksaškog sukoba policija je uspjela posložiti. I dok Zahirovići tvrde da nisu pucali, nego da su napadnuti s ulice, Muharem Osmanović tvrdi da je s balkona zapucano prvo prema njegovim sinovima. No, zagrebačka policija nakon dovršene obrade priopćila je da su se dvojica Osmanovića dovezla u Porsche Cayenneu u Porečku ulicu, gdje su izašli iz auta i iz pištolja zapucali prema kući Zahirovićevih, a na čijoj je terasi bilo pet osoba. Na to im Zahirovići nisu ostali dužni jer je, tvrdi policija, 44-godišnji Rasim ispalio dva rafala sa 29 metaka prema dvojici Osmanovića koji su se razbježali po ulici.

U nastaloj gunguli, osim sedam oštećenih auta, jednoj je osobi metak okrznuo nogu, što je kasnije prijavljeno policiji.

Zagreb,140918.
Vukomerec.
Zbog pucnjave koja se dogodila prije dva dana stanovnici Vukomerca prosvjeduju.
Na fotografiji: interventna policija.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

 

Na kritike da policija nije odradila svoj dio posla i da na terenu nije bilo dovoljno policajaca, ministar Davor Božinović odgovara da je broj policajaca optimalan, ali i da se može pojačati, ovisno o internoj procjeni.

Za razliku od četvrtka kad je na prosvjedu bilo 500-tinjak roditelja, jučer ih se pojavilo samo stotinjak. Roditelji su i dalje u strahu za djecu i ne puštaju ih da hodaju ulicom i u školu sve dok se ne riješi situacija s dvjema problematičnim obiteljima koje siju strah u Vukomercu.

– Ne osjećam se sigurno, što mi znači policija kad su oni i dalje tu? Ne znam hoću li dijete poslati u školu u ponedjeljak. Ona se boji te obitelji jer su je već napali. Jednu od kćeri napali su granom, zbog čega se onesvijestila – rekla nam je majka 12-godišnje djevojčice Karle Horvatin.

Kad se male ruke slože

U prosvjednu “šetnju” jučer se oko 17.10 uputio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u dvorište škole ušetao okružen policajcima u civilu dok su se na zvučnicima puštale dječje pjesme, poput “Kad se male ruke slože”, “Učini hoki-poki” i “Bratec Martin”. Nekoliko metara dalje od njega začuli su se povici “jesi li ti policija”, “ulizico” i “ja dijete ne smijem pustiti na ulicu, a on radi show”.

Potom je policija opkolila područje i odvela čovjeka srednje dobi na ispitivanje. Svjedoci nam kažu da je Pavle Kalinić udario sina spomenutog čovjeka zbog čega ga je on gurnuo i unio mu se u lice.

– Sve osobe koje su pucale privedene su i uhićene – rekao je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, prenosi Jutarnji.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare