Published On: Pon, velj 25th, 2013

KUKIĆ: Treći entitet doveo bi do otvaranja životnih tema


Akademik dr.sc. Slavo Kukić rekao je u emisiji Centralni Dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem kako priča o Trećem entitetu i kanalu na hrv jeziku služi samo za homogenizaciju naroda. ” HDZ stvarno nije za Treći  entitet. Kada bi se naime  stvorio Treći entitet  i kanal na hrvatskom jeziku te nacionalne tzv. hrvatske elite  više ne bi mogli homogenizirati narod i vući ga za nos. Izgubile bi smisao svog postojana, drugim rječima morali bi  ljudima odgovoriti na  pitanja na koja ne znaju dati odgovor. Na socijalna pitanja, pitanja kašnjenja plaće, neuplaćivanja mirovina itd.” – istakao je Kukić.
Dr. Slavo  Kukić u dužem intervjuu detaljno je objasnio trenutnu političku situaciju u BiH, i sa sociološkog aspekta analizirao inicijative o formiranju trećeg (hrvatskog) entiteta, kao i inicijative za uspostavljanjem kanala na hrvatskom jeziku. Objasnio je i kako treći entitet u sklopu Bosne i Hercegovine praktično dovodi do fragmentacije hrvatske političke elite u BiH koja bi izgubila monopol nad Hrvatima, čime bi došlo do neophodne demokratizacije bosanskohercegovačkog društva. 
Akademik Kukić inače je veliki protivnik politike HDZ-a, te se njegov  posljednji istup može smatrati i kao još jedan napad  na političku partiju koja već 20 godina suvereno vlada političkim životom Hrvata u BiH.  No, začuđuje njegovo dosadašnje protivljenje Trećem entitetu budući da je sada i sam priznao kako je to put do normalne BIH u kojoj bi postajala jedna javnost, koja bi političkim elitama postavljala ista pitanja.

Dnevnik.ba l Poskok.info