Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

Kubansko cjepivo protiv raka uskoro i u BIH?

BANJALUKA – Nakon Srbije, nova kubanska “Cimavaks” cjepiva za lječenje karcinoma pluća, mogla bi biti dostupna i pacijentima u RS. Ukoliko se pokaže kao adekvatan lijek u Srbiji, iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, poručuju, da će uputti inicijativu za nabavku ovog cjepiva.
“Čekamo i prve studije za cimavaks. Znam da se jedna studija provodi na 1.000 pacijenata u Engleskoj, jer to sam dobio od šefice znanstveno istraživačkog centra sa Kube. Ne treba biti preveliki optimist ali treba isto tako sa nadom gledati jer bilo kakav pomak u lječenju karcinoma pluća će biti veliki pomak. Kod svih drugih lokacija karcinoma, neki razvoj postoji, kod karcinoma pluća, razdoblje se nije mnogo promjenio “, rekao je Mirko Stanetić direktor UKC RS
Suglasni su i iz ministarstva zdravlja. Ukoliko nova vakcina bude uspješna u liječenju ove opake bolesti, neće imati ništa protiv da se uporabi i kod nas.
“Mi pratimo ovo što se događa sa kubanskom cjepivom i pratimo da ona ima značaj u lječenju odredjenog broja pacijenata. Sigurno da nećemo, biti protiv da se cjepivo upotrijebi i kod nas “, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.
Nabava novog lijeka, realizirala bi se uz suglasnost Agencije za lijekove BiH, iz koje navode da do sada nisu imali zahtjeva proizvođača za njegovu registraciju. Međutim, iako lijek nije registriran a potreban je za liječenje određenog broja pacijenta, postojala bi mogućnost interventnog uvoza, koji odobravaju resorna ministarstva. Iz kliničkog centra poručuju, ovakav vid uvoza ne bi bio dovoljan za sve pacijente, a ukoliko se lijek pokaže kao adekvatan, treba uraditi sve da postane dostupan na cijelom tržištu BiH. Sa tim su suglasni i iz udruge onkoloških bolesnika “Iskra”. Kažu, svaki novi vid liječenja, bio bi značajna ušteda za obitelji oboljelih.
“Postoji neki proračun, odnosno statistički podatak, da lječenje jednog onkološkog bolesnika, košta od 120 tisuća do 200 tisuća tisuća maraka, sve zavisi od terapije”, rekla je Azra Ikalović iz “Iskre”.
Samo u banjalučkoj Klinici za plućne bolesti, od siječnja ove godine, liječeno je 1500 pacijenata zbog karcinoma pluća. Vrijeme preživljavanja od ove opake bolesti, najmanje je od svih onkoloških oboljenja – u prosjeku od šest do 14 mjeseci.
(ATV)