Published On: Ned, lis 29th, 2017

Kuba optužuje SAD: “Tajanstveni zvučni napadi su politička manipulacija”

Navodi o tajanstvenim “zvučnim napadima” koji su kod američkih diplomata na Kubi prouzročili tjelesna oštećenja jesu “politička manipulacija” kako bi se potkopali američko-kubanski odnosi, rekao je u subotu u Washingtonu kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

“Takozvani akustični napadi (…) su potpuna laž”, rekao je kubanski ministar koji trenutačno boravi u Washingtonu, nazivajući te optužbe “političkom manipulacijom kojoj je svrha naštetiti bilateralnim vezama” dviju zemalja.

Ti su navodi potaknuli “naglo pogoršanje veza dviju zemalja i dviju vlada”, dodao je Rodriguez.

State Department tvrdi da su 24 njegova dužnosnika na službi na Kubi imala zdravstvenih tegoba zbog “akustičnih napada”.

Nakon otkrića afere u kolovozu, američka administracija ne želi službeno optužiti kubansku vladu, ali je predsjednik Donald Trump sredinom listopada izjavio da je Kuba “odgovorna”. Bijela kuća misli da Havana “može zaustaviti te napade”.

Kubanci ističu da su pokazali dobru volju kada su ove godine triput primili istražitelje FBI-ja.

Washington, gluh na te argumente, povukao je krajem rujna više od polovine diplomatskog osoblja s Kube i protjerao 15 kubanskih diplomata s američkog teritorija.

Američke vize se na Kubi ne izdaju već gotovo mjesec dana, što Havana ocjenjuje “neopravdanim”.

Bruno Rodriguez je u subotu otišao dalje, ustvrdivši da je “bez obzira na političke razlike” između dviju vlada, “neprihvatljivo i nepošteno” da se to odražava u mjerama koje pogađaju državljane obiju zemalja.

Izrazio je žaljenje zbog toga što su Sjedinjene Države donijele “političke odluke koje ugrožavaju kubanski narod“. (Hina)

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x