Kuba je prva eliminirala prijenos HIV-a s majke na dijete

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak je izvijestila da je Kuba prva zemlja u svijetu koja je uspješno eliminirala prijenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete.

U priopćenju WHO-a stoji da je međunarodno izaslanstvo koje je u ožujku na Kubu poslala ta organizacija i Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) ustvrdilo da je Kuba ispunila sve kriterije za ovu ocjenu. 2014. samo je dvoje djece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petero sa sifilisom, stoji u priopćenju.
Direktorica WHO-a Margaret Chan ovaj izniman uspjeh nazvala je jednim od najvećih postignuća u javnome zdravstvu. Nada se da će i druge zemlje uskoro biti u istoj poziciji.
“Kuba je uspješno pokazala da je univerzalan zdravstveni pristup ključan za uspjeh, čak i kada su posrijedi izazovi poput HIV-a”, stoji u priopćenju direktorice PAHO-a Carisse Etienne.
PAHO i WHO kubanskim su ženama omogućili rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu kojega se testiraju na HIV i sifilis, a majke koje su pozitivne na jednu od dviju spolno prenosivih bolesti pravovremeno se liječe.
Svake godine u svijetu zatrudni oko 1,4 milijuna žena zaraženih HIV-om. Ukoliko se ne liječe, izgledi da virus tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja prenesu na dijete iznosi između 15 i 45 posto.
Rizik se smanjuje na oko jedan posto ukoliko se majci i djetetu istodobno daju antiretroviralni lijekovi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i liječenju trudnice mogu izbjeći komplikacije kada je o njihovim bebama riječ.