Published On: Sun, Aug 16th, 2015

KSENOFOBIJA UDARNI DIO TRUMPOVE KAMPANJE: "Protjerao bi sve ilegalne imigrante iz Amerike"

Republikanac Donald Trump, koji se bori za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore, deportirao bi sve ilegalne imigrante i opozvao naredbe koje je izdao sadašnji američki predsjednik Barack Obama o zaštiti imigranata kada uđe u Bijelu kuću, kazao je u intervjuu za NBC News koji će biti emitiran danas.
“Obitelji neće ostati razdvojene, ali trebaju otići”, kazao je Trump u emisiji “Meet the Press”, prema izvacima objavljenima jučer.
Upitan o ilegalnim imigrantima koji možda nemaju kuda otići Trump je kazao da će se s njima raditi. “Moraju otići… ili imamo zemlju ili ju nemamo”, dodao je Trump koji se zalaže za gradnju zida između SAD-a i Meksika.
Trump (69) kazao je kako bi po ulasku u Bijelu kuću morao opozvati Obamine odluke o imigrantima uključujući onu koja štiti od deportacije djecu roditelja koji su ušli u zemlju ilegalno. Procjenjuje se da je u SAD-u oko 11 milijuna ilegalnih imigranata.
Donald Trump je, čini se, prilično odlučan da dođe do Bijele kuće, a da to ostvari spreman je potrošiti popriličnu svotu.
“Zarađujem 400 milijuna dolara godišnje, zašto je to bitno”, bio je njegov odgovor na pitanje novinara CNN-a koliko je u dosadašnjem dijelu kampanje potrošio. Na pitanje je li spreman potrošiti milijardu dolara, Trump je rekao kako je spreman potrošiti i toliko ako je potrebno.
Dok se, s jedne strane, razmeće svojim bogatstvom, s druge strane Trump isto to bogatstvo pokušava okrenuti u svoju korist u utrci za kandidata Republikanske stranke. Tako on naglašava kako se on ne zamara udovoljavanjem raznim lobistima i financijerima, a pohvalio se i kako je nedavno odbio jednog donatora koji mu je bio spreman isplatiti pet milijuna dolara za kampanju. Naglasio je kako je njegov protukandidat Jeb Bush, bivši guverner Floride, koji je za svoju kampanju skupio 100 milijuna dolara zapravo postao lutka na koncu kojom upravljaju njegovi donori.
Američki milijarder, koji je po anketama izbio na vrh među 17 kandidata za republikansku nominaciju, izazvao je kontroverzije provokativnim izjavama o ilegalnim imigrantima opisujući one iz Meksika kao kriminalce i silovatelje./Hina/HMS/