Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

Krulj: Srbi u Mostaru moraju se sami organizirati i izboriti za svoja prava

Mostarski paroh Radivoj Krulj u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako se Srbi koji žive u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) sami moraju izboriti za svoja prava.

S tim u vezi nedavno je održan Prvi sabor Srba Mostara na kojemu su o međusobnoj suradnji razgovarali predstavnici sedam nepolitičkih i dvije političke organizacije srpskog naroda u HNŽ-u.

– Ovdje su osnovni problemi posao i zaposlenje, i prije svega, životna i materijalna egzistencija. Ono što je poruka ovog sabora je da im njihova prava i posao nitko neće dati niti će to doći samo od sebe, već se moramo sami organizirati i za to izboriti. Ako nastupimo zajedno, onda ćemo biti u poziciji o nečemu i odlučivati – kazao je Krulj.

Rezultati popisa iz 2013. godine pokazuju da je u Mostaru stalno nastanjeno 5000, a u cijeloj HNŽ 7000 Srba. Pravo glasa u Mostar ima 9000 Srba, što je po Kruljevim riječima veliki birački potencijal.

– Nadam se kako je ova samoorganizaciji prvi korak k vremenu u kojem ćemo imati uistinu svoje političke predstavnike koji će potrebe, od zaposlenja, školstva, gospodarstva i drugih segmenata života, tražiti kao naše pravo, a ne kao molbu – istaknuo je mostarski paroh.

Na pitanje kakav je odnos gradskih i županijskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Krulj je kazao kako taj odnos može biti bolji.

– Ne možemo reći kako je ta potpora zadovoljavajuća. Međutim, imajući u vidu objektivne okolnosti kroz koje djeluju i Grad Mostar i druge općine u županiji, ipak na koncu možemo biti donekle zadovoljni. Potpora i pomoć koje dobivamo je vrlo mala, minimalna, posebno u fazi obnove katedralne saborne crkve što iziskuje ogromna materijalna sredstva. Sigurni smo da se i taj segment može popraviti i poboljšati boljom i jednostavnijom organizacijom naše male zajednice – poručio je mostarski paroh Radivoj Krulj.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer