Published On: Wed, Jun 14th, 2017

Krug 99 i Poskok čestitali Inzku na priznanju ‘Wilhelm Bock’

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99  te Poskok – pokret za društvenu dekontaminaciju uputili su  čestitku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koji je dobitnik priznanja “Wilhelm Bock Preis Gotha 2017” za društveni i demokratski angažman u istočnoj, južnoj i centralnoj Europi.

U čestitki je istaknuto da njegovo djelovanje  u složenim geopolitičkim okolnostima, a koje se na svaki način odražavaju na stanje u regiji i posebno na ostvarivanje uloge visokog predstavnika u BiH, zaslužuje ovo ugledno priznanje. Te da je ovo, nadaju se čestitari, samo početak cijelog jednog niza nagrada koje bi trebalo biti okrunjeno Nobelovom nagradom za matematiku 2018.godine.

Krug99 i Poskok dodaju da narod Bosne i Hercegovine, narod bosanski, što će reći i hercegovski pamti.

Naročito pamte uspijehe u sljedećem polju:

Pomirba građana BIH, smanjenje nacionalizama i stvaranje mlade bosanske nacije.

Sublimacija jezičnih identiteta u jedan jezik. Bosanski.

Demokratizacija TV medija u BIH na način da isti više ne odgovaraju nacionalistima nego progresivnim partijama koje bolje od građana znaju što je za njih bolje.

Snažna borba protiv korupcije. Građani BIH , Bosanci, dakle i Hercegovci, još pamte strastvene napade Valentina Inzka na Jerku Lijanović i milijune koje je pokrao državi, kao i Inzkovu osudu kupnje glasova koju je Lijanović činio.

Borba protiv fašizma te javna osuda fašističkih stranaka koje su ušle u Vladu Platforme 2010-e godine

Javna osuda kršenja Ustava FBIH te nametnuto pravilo da je 5 trećina od 17 koje je nametnuo Valentin a Inzko srušio.

Narod Bosne, dakle i Hercegovine svjestan je i Inzkovog zalaganja oko Izbornog zakona, koji je srušen na Ustavnom sudu BIH. Vidimo da je njegov odnos korektan i da on ne pravi razliku po pitanju presuda Ustavnog suda BIH bez obzira kako kome presuda odgovarala.

Posebno se u čestitci ističe da je Inzkov izvještaj UN-u i ove godine na vrhuncu kao i ranijih godina te da spada u sam vrh svjetske poezije u prozi.

Krug99 i Poskok na kraju čestitke pozivaju Vijeće ministara BIH da Inzkova primanja pojačaju, smatrajući da je 25.000 Eura malo za takvu veličinu.

Traže na kraju pisma i da se zakonom propiše da svako 25-o dijete u BIH mora ponijeti ime Valentin. Bez obzira bilo muško ili žensko.

– I pored svih prepreka i negativnih silnica Valentin Inzko nije prestao da ohrabruje demokratske snage i bosanskohercegovačku narodnu volju za integracije BiH u zajednicu slobodnih ljudi i naroda Evrope i svijeta – kaže se u čestitki Kruga 99 i Poskoka.

Jerko Lijanović Ivanković i Ante Pavelić nisu htjeli komentirati ovaj događaj.