Published On: Fri, Aug 4th, 2017

Krstičević održao emotivni govor u Kninu: Tajna naše pobjede su hrvatski branitelji, mislim da naša Hrvatska ima ogroman potencijal

Uoči sutrošnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Vlada je održala sjednicu u Kninu. Na njoj je, među ostalim, prihvaćen Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji sjedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika, piše HRT.

Prije glasovanja o zakonu o braniteljima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je emotivni govor:

“Poštovani gospodine predsjedniče, kolegice i kolege, uvažene ministrice i ministri, uvaženi župane i gradonačelniče Grada Knina. Ja bih na kraju baš želio reći nekoliko riječi. Prije 22 godine, baš u ovo vrijeme, gledam sad točno je 16 sati. Bio sam sudionik operacije ‘Oluje’, baš sam bio tu iznad Knina. Ljudi, bilo je baš teško. To je bila teška borba. Prošlo je brzo. Bilo je svega u 22 godine. Bila je borba za istinu operacije ‘Oluja’. Bili smo uvijek uvjereni da je operacija ‘Oluja’ simbol pobjedničkog uspjeha, kruna svih vojnih pobjeda. Što su rekli naši prijatelji saveznici prije mjesec dana za operaciju ‘Oluja? Rekli su da je vojna Oluja je vrhunski pripremljena operacija, vrhunski izvedena, izvela ju je pobjednička Hrvatska vojska i policija. Odlično pripremljena, vođena i uvježbana. Imali smo vrhunske političke smjernice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Kad me danas pitate, što imam? Danas imam radost što sam kao hrvatski branitelj u HDZ-ovoj Vladi, Vladi gospodina Plenkovića, koalicijskoj Vladi s HNS-om. Zajedno u Kninu donosimo ovaj Zakon o hrvatskim braniteljima. Tajna naše pobjede su ljudi, tajna naše pobjede su hrvatski branitelji. Vjerujem da je ovaj zakon jedan simbolični iskorak u Kninu. Ima dosta pozitivnih stvari. Mislim da su to hrvatski branitelji zaslužili. Smatram da su Domovinski rat i hrvatski branitelji temelj za sve nas, za sve ljude u Hrvatskoj, hrvatske države, da danas zaslugom svih tih ljudi možemo danas biti ministri, predsjednici… Živimo u miru i slobodi u našoj Hrvatskoj. Mislim da naša Hrvatska ima ogroman potencijal i da nam danas ova sjednica Vlade u tom kontekstu omogućuje da se bavimo gospodarstvom i da učinimo Hrvatsku još kvalitetnijom.

Još jednom bih se zahvalio ministru branitelja Medvedu i njegovom timu koji su radili puno na tom zakonu. Zahvaljujem se svim ministrima i ministricama, ovoj Vladi i Vama predsjedniče Vlade koji ste dali veliku potporu. Vjerujem da se donošenjem ovog zakona vodimo skrb o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovim obiteljima.  Vjerujem da u braniteljima ima ogromni potencijal za drugu karijeru. Drago mi je da će ti branitelji moći raditi, jedan, dva, tri ili sedam sati i to transparentno. Mi branitelji ne želimo privilegije. Ova Vlada želi razmišljati o svim društvenim skupinama koje zaslužuju našu pozornost.”, rekao je Krstičević.