Nedjelja, 14 travnja, 2024

KRŠNIH LI MOMAKA: SIPA uhitila 15 osoba povezanih s terorizmom i slanjem ratnika u Siriju i Irak

Must Read

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su jutros akciju kodnog naziva ”Damask“, koja se izvodi na širem području BiH.

U tijeku su uhićenja, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

”U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija”, navela je SIPA.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorostičke skupine, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh.državljana za odlazak u Siriju i Irak, te sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih skupina i organizacija.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u provedbi sudjeluje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u suaradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojske,  Tuzlanske i Unsko-sanske županije i MUP-a Kantona Sarajevo.

”Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta”, navode iz ove policijske organizacije.

Podsjećamo, BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijela zakon kojim je odredila stroge kazne za one koji sudjeluju u ratovima u inozemstvu, uključujući i bliskoistočna ratišta, a u pojedinim medijima početkom mjeseca pojavila se informacija kako policijske agencije u regiji razmjenjuju informacije i pod okriljem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pripremaju strategiju razbijanja i uhićenja terorističkih skupina na zapadnom Balkanu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -