Published On: Ned, pro 20th, 2020

KRŠENJE REGULARNOSTI Izborne nepravilnosti u Vrapčićima: Promatračima onemogućen ulazak na birališta

Mostar je danas u fokusu domaće i svjetske javnosti, jer građani toga grada nakon brojnih političkih blokada poslije 12 godina imaju izbore i biraju predstavnike vlasti u svom gradu. Sva birališta su otvorena na vrijeme, no već su se javili prvi problemi.

“Imamo određenih pojedinaca koji su došli u Izborno povjerenstvo i prigovaraju i da određenim promatračima nije dozvoljen ulazak na određena mjesta. Mi smo ih zamolili da ulože prigovor i da ispitamo tu situaciju”, kazao je predsjednik Gradskog izbornog  povjerenstva Hilmo Džidelija, za Klix.

Promatračima ulazak nije dopušten navodno zbog epidemioloških mjera.

“Imamo neregularnosti na više mjesta. Izdvojit ću Vrapčiće, gdje promatračima Koalicije “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar nije dozvoljen ulazak, pod izgovorom epidemioloških mjera. Meni je predsjednik Biračkog odbora rekao da na biračkom mjestu ne može biti više od pet ljudi. Međutim, ne postoji nijedna zakonska regulativa koja zabranjuje promatraču da uđe na biračko mjesto. Ovo je grubo kršenje regularnosti izbornog procesa”, rekao je Mirko Lečić za Klix iz Koalicije “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

SIP BiH je registrirao 1.717 promatrača za 150 redovnih biračkih mjesta, što znači da će na svakom glasačkom mjestu regularnost procesa kontrolira po 12 promatrača.

Građani Mostara imaju mogućnost glasovati na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>