Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA Kurz uputio oštre kritike Ankari i Erdoganu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz osudio je kršenje ljudskih prava u Turskoj i pozvao na prekid razgovora s Ankarom o pristupanju EU, prenijeli su njemački mediji.

On je tijekom intervjua za magazin Welt rekao da treba prekinuti razgovore sa Ankarom, jer vlast sistematski krši ljudska prava i najvažnije demokratske vrijednosti, kao i zbog činjenice da se više ne provodi Kopenhagenski kriterij, koji sadrži pravila kojima se određuje je li neka zemlja spremna za pristupanje EU.

Kurz je dodao da je Turska dalje važan partner EU i da bi se odnosi Ankare i
Bruxllesa trebali održavati na osnovu politike dobrog susjedstva, prenio je Sputnjik.

Turska je 1997. godine proglašena zemljom koja može pristupiti EU, a razgovore o pristupanju Bruxlles i Ankara su započeli 2005. godine.

Odnosi između  Bruxllesa i Ankare pogoršani su nakon propalog vojnig puča u Turskoj u lipnju 2016. godine. Ankara je Europu optužila da daje azil onima koji su organizirali vojni puč, dok je Brisel oštro kritizirao zatvaranje novinara i aktivista za ljudska prava u Turskoj i suspendirao pripreme za novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske EU.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prošle godine rekao da Ankara poduzima korake koji udaljavaju Tursku od EU, kao i to da postoje osobe u Turskoj koje bi za propale pregovore o pristupanju htjele da okrive Uniju.