KRIZNI STOŽER: Slijedi nam najteži dio pandemije i porast broja zaraženih, saberimo se

Predstavnici federalnih institucija obratili su se i danas javnosti povodom širenja koronavirusa u našoj državi.

O trenutnom stanju govorili su član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević i član Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak.

”Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa te je stoga neophodno nastaviti sa poštivanjem svih donesenih mjera”, poručio je član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

On je na konferenciji za medije kazao da su epidemiolozi 24 sata na terenu i da pokušavaju usporiti širenje iako je praćenje svih žarišta sve teže i izazovnije.

Poručio je da se svi moraju pridržavati svih preporuka, biti odgovorni i svjesni da svi mogu oboljeti.

”Moramo izbjegavati okupljanja u kućama i stanovima, ako želimo da imamo stabilnost, iako slijedi najteži dio”, istaknuo je Čerkez.

Današnji statistički podaci govore da je u FBiH testirano 1.966 osoba, od čega je 248 osoba pozitivno na infekciju koronavirusom.

”Danas smo imali 341 testiranje, od čega su 32 nova slučaja zaraze”, naveo je Čerkez.

”Osigurani su alternativni smještaji za izolatorije ili privremene smještaje za one koji krše izolaciju, a ukupno imamo 2.000 smještajnih kapaciteta u FBiH”, kazao je načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je na konferenciji za medije poručio da se mogu napraviti dodatni kapaciteti ako bi taj broj bio nedovoljan.

Istaknuo je da je Federalna uprava civilne zaštite nastavila sa dezinfekcijom gradova, te da je danas završena dezinfekcija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a da je sutra na redu Županija Zapadnohercegovačka..

Osim te aktivnosti Solak je istaknuoo da je Federalna uprava civilne zaštite danas dijelila zaštitnu opremu najugroženijim kategorijama stanovništva.

Poručio je da su sve strukture civilne zaštite na raspolaganju i da prate potrebe stanovništva.