Published On: Pon, lis 26th, 2020

KRIZNI STOŽER HNŽ Situacija je ozbiljna, nema kolektivnog imuniteta u Hercegovini

Iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije poručuju da je stanje prouzročeno koronavirusom jako ozbiljno i da nema mjesta govoru o kolektivnom postizanju imuniteta.

“Izjava doktora Erdina Alajbegovića o kolektivnom imunitetu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije službeni stav Zavoda za javno zdravstvo niti Kriznog stožera Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju”, kazao je glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ Pero Pavlović.

On ističe da je situacija u HNŽ veoma ozbiljna na što je Krizni stožer u više navrata upozorio.

“O tome najbolje govore pokazatelji na dnevnoj razini o broju zaraženih, broju smještenih u bolnicu, kao na žalost i o broju umrlih. Stoga je potrebno i dalje maksimalno biti odgovoran i poštivati sve zapovjedi i preporuke Stožera kako na Županijskoj, tako i na Općinskoj, Gradskoj i Federalnoj razini”, kazao je Pavlović.

Ističe da se samo na taj način može pomoći u usporavanju širenja koronavirusa što je najizravniji način za pomoći zdravstvenom sustavu, da može funkcionirati i izvršavati svoju temeljnu zadaću spašavanja ljudskih života.

“Evidentno je u zadnjih sedam dana rapidno povećanje broja zaraženih u HNŽ”, naglašava Pavlović. Stoga po njegovim riječima nije isključeno ni uvođenje restriktivnijih mjera zaštite.

“U ovom trenutku nema na stolu konkretnih prijedloga za uvođenje restriktivnijih mjera, ali ukoliko se ovakav trenda porasta broja zaraženih nastavi, svaki budući korak će ovisiti upravo o toj činjenici, koliko ćemo imati drastičnije povećanje broja zaraženih. Ukoliko bolničkim kapacitetima bude prijetila pretrpanost logičan potez će biti uvođenje dodatnih mjera. U ovom trenutku ne treba prejudicirati što i kako će biti, jer nakana Stožera nije zaključati život u HNŽ, nego naći model kako zapravo da se život koliko je moguće u ovim uvjetima odvija, a da prioritetno se vodi borba za zdravlje svakog čovjeka. U ta dva pravca se poduzimaju svi koraci”, kazao je Pavlović za portal Klix.ba/HMS/