Krizni stožer HNŽ: Mostar i Konjic pod kontrolom, alarm u Čitluku

Devet je novih slučajeva infekcijom korona virusom na području HNŽ-a, rečeno je na press-konferenciju županijskog Kriznog stožera.

Zabilježena su dva slučaja u Mostaru, jedan u Konjicu, u Čitluku pet i u Jablanica jedan.

Čitluk je alaramantan

”Jabalnica nam se otvorila, no to je pod kontrolom jer je ta osoba boravila u samoizolatoriju. Čitluk je alaramantan, jer u samostanu imamo 23 časne sestre, dugo su bile zajedno i jedan veći broj njih pokazuje simptome”, rekao je dr. Nermin Avdić na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ, održanoj danas u Mostaru.

Rekao je kako su 23 časne sestre u samostanu te da je jedna od njih bila na pregledu u Ljubuškom, zato je na terenu i epdemiolog Ivan Vasilj iz ZHŽ-a.

”Časna sestra je bila i na duhovnim vježbama u Bijelom polju te ćemo se uključiti u taj segment i prikupiti i te informacije”, rekao je.

Dodao je kako se u ovom slučaju dogodio ogroman broj kontakata, da je, jer je trajalo duže vrijeme, to teže izbrojivo.

Navedeno je kako su uspjeli Mostar i Konjic ”donekle staviti pod kontrolu”. Trenutno su četiri osobe na respiratoru.

Konferencija za novinare Kriznog stožera HNŽ-a u Mostaru - Mostar i Konjic pod kontrolom, alarm u Čitluku

Foto: Bljesak.info / Konferencija za novinare Kriznog stožera HNŽ-a u Mostaru

Opasna lokalna transmisija

”Oni su u nekom zadovoljavajućem stanju, i poprilično mogu reći da je ovaj broj slučajeva očekivan. No kad smo to uspjeli posložiti dogodio se skok u Čitluku koji nam zadaje veliki problem. Dva objekta su u karanteni, samostan i Majčino selo, a i druge mjere su uvedene”, rekao je dr. Avdić.

”Prikupili smo infomacije od epidemiologa s terena Doma zdravlja Mostar. Dva slučaja su u kalsterima a tri slučaja su potpuno neovisna i tu utvrđujemo kako je došlo do infekcije. Postoji mogućnost lokalne transmisije, što je opasno. No, treba nam još vremena da to utvrdimo”, komentirao je dr. Avdić stanje zaraženih u Mostaru.

Neki od pozitivnih osoba na koronavirus su tek nakon 14 dana pokazali simptome i test im je bio pozitivan. Stoga je preporuka u HNŽ da samoizolacija traje najmanje 21 dan iz sigurnosnih razloga.

Na upit o tome je li ijedan pacijent u Mostaru do sada oporavljen, dr. Avdić je rekao kako zaraženi pacijenti mogu biti pozitivni pet do šest tjedana.

”To su neki podaci koje dobijamo od Svjetske zdravstvene organizacije i zbog toga ovaj period želimo podignuti na 21 dan. Sve je još uvijek jedna velika nepoznanica ali se zahvaljujem građanima Mostara što se pridržavaju pravila i poštuju mjere zabrane kretanja’, rekao je.

Policija demantira policiju

O sigurnosnom stanju u HNŽ-u govorio je Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a ove županije.

”MUP HNŽ je još sredinom veljače krenuo s pripremom nabavke opreme koji je 3. ožujka distribuiran policajcima ne terenu, tako da smo dobro spremni na ovu krizu. Ni u jednom momentu policijski službenik nije na izvršenje zadaće izašao nezaštićen, odnosno s najminimalnijim dijelom opreme kojim smo snabdjeveni”, komentirao je Drinovac navode koje su pojedini policajci ove županije iznijeli u javnost kao i sindikat policije.