KRIZA SVE JAČA Amerikanci šalju tenkove, Rusi prijete, a EU nitko ništa ne pita

Od danas su stvorene sve pretpostavke za konačno ratificiranje i potpisivanje sporazuma o gradnji međudržavnog mosta Bratunac – Ljubovija, između BiH i Srbije, nakon što je Predsjedništvo BiH na sjednici usvojilo Prijedlog odluke o prihvaćanju sporazuma između Vijeća ministara i Vlade u Beogradu.

Na ovaj način sam proces gradnje, koji željno iščekuju građani i BiH i Srbije, pogotovo mještani sedam općina u pograničnom pojasu, kojima je ovo pitanje od životnog značaja, trebalo bi početi vrlo brzo.

Koliki je lokalni značaj samog mosta, potvrđuje i predviđeno gravitacijsko područje, koje sa bh.strane obuhvaća općine Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Milići, a sa srbijanske općine Ljubovija, Bajina Bašta i Mali Zvornik.

Kako je to “Nezavisnim” potvrdio Vanja Filipović, šef Kabineta Slavka Matanovića, državnog ministra transporta i komunikacija, sada su ugovorne strane – Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstvo transporta i komunikacija (MTK) BiH – dužne imenovati zajednički tim za realizaciju sporazuma.

“Izgradnju mosta financira Republika Srbija u ukupnom iznosu, a dinamički plan izgradnje nije utvrđen sporazumom. Inače, potreba izgradnje novog mosta (nova lokacija) je iz razloga što je postojeći ograničeno upotrebljiv i opterećenje je smanjena. Postojeći most je u gradu i mogućnosti prijevoza velikog tereta su ograničene “, pojašnjava Filipović.

Na pitanje koliko ovaj projekt može pomoći u otopljavanju odnosa između dvije države, osobito nakon posljednjih događaja, Filipović zaključuje da je o političkim i diplomatskim implikacijama nezahvalno govoriti.

“Ono što je bitno jeste da će se s obje strane granice bolje, brže i jeftinije obavljati prijevoz robe i putnika, a to je uvijek dobra osnova za jačanje odnosa između bilo koje dvije države”, zaključuje Filipović.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje u skladu s nadležnostima sudjeluje u projektu, ističu da je gradnja mosta od izuzetnog značaja za RS, odnosno BiH, i Srbiju.

“Gradnja mosta na lokaciji Ljubovija – Bratunac, te izgradnja graničnog prijelaza, što se tiče obveza ovog ministarstva, ide planiranom dinamikom. Ministarstvo je zaduženo za manji dio poslova i do kraja tjedna trebalo bi biti gotova izrada rješenja prema zaključku Vlade RS, a kojim se posao izdavanja lokacijskih uvjeta, odobrenja za gradnju i uporabna dozvola za most povjerava nadležnom ministarstvu u Srbiji “, ističu iz Ministarstva.

Navode da su se na ovaj korak odlučili kako bi ubrzali procedure, a gradnja mosta počela što prije.

“Ministarstvo je na sebe preuzelo obvezu da istu dokumentaciju izda za pristupne prometnice i zajednički GP na teritoriju RS, odnosno BiH. Investitor ovog dijela projekta je Uprava za neizravno oporezivanje BiH”, pojašnjavaju u Ministarstvu, zaključujući da će izgradnjom mosta biti riješen jedan od decenijskih problema ovog kraja.

Iz Ministarstva prometa i veza RS su kazali da je projektom predviđen i zajednički granični prijelaz sa šest traka za osobna vozila, autobuse i kamione, kao i zajednički terminal s četiri prometne trake.

Vrijednost projekta oko 12 milijuna eura

Ukupna vrijednost projekta gradnje mosta i terminala je oko 12 milijuna eura, a planirano je da izgradnja počne do kraja ove godine te da bude završena u razdoblju dvije godine.

Inače, sam most je projektiran u dužini 227 metara, dok će njegova širina biti oko 14 metara. Imaće sedam raspona, pri čemu će opterećenje na tlo prenositi osam stupova, dva obalna i šest središnjih.