Published On: Sat, Nov 1st, 2014

Kritike su došle samo iz Izetbegovićeve kuhinje

Priopćenje odaslano iz Predsjedništva BiH, u kojem je navedeno da je kritiziran usmeni izvještaj premijera Vjekoslava Bevanda o stanju na područjima pogođenim prirodnom nesrećom i implementaciji sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, nije stav najvišeg državnog vrha, izjavio je za Dnevni avaz upravo Bevanda.

Iz Predsjedništva BiH, naime, priopćeno je da je “zaključeno da podneseni usmeni izvještaj nije cjelovit i da ne sadrži precizne informacije o stanju na terenu i implementaciji donatorskih sredstava”. No, Bevanda kaže da je to očito samo stav jednog člana, i to predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića.

U izjavi za Avaz pojašnjava da je razgovarao sa članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem, koji je, kako kaže, također bio začuđen tim priopćenjem, te da mu je kazao da ono nije usuglašavano i da je upućeno iz Ureda Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Priopćenje je, očito, pisano iz Ureda Bakira Izetbegovića i apsolutno ne odražava ono što je bilo na sjednici Predsjedništva. Ja jesam podnio usmeno izvješće, odgovorio sam na sva pitanja koja su u djelokrugu moga rada i sam ponudio da opet saberem sve ono što sam dostavljao, i da to u pisanoj formi dostavim. Apsolutno ništa više. Znači, nijednog nezadovoljstva – kazao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kaže da svi jesu općenito “nezadovoljni što sustav koordinacije ne funkcionira i što koordinacijsko tijelo i okvirni zakon ne funkcioniraju”.

– Ali, to je neka priča totalno sa strane i ne dotiče ni u jednom dijelu predsjedatelja Vijeća ministara, kazao je Bevanda Avazu.

On dodaje da je na sjednici referirao o tome koliko je novca otišlo za poplavljena područja te da Vijeće ministara nije dobilo povratne informacije o skoro šest milijuna KM. Iz Federacije su, kaže, dobili odgovor da je to upućeno u Fond solidarnosti.

– A naša odluka, kada smo prosljeđivali šest milijuna, bila je da se novac transferira nižim razinama vlasti u skladu sa službenom procjenom koju su radili UNDP i Svjetska banka. Ja ću opet tražiti da mi se dostavi gdje je to utrošeno i da novac dođe do onih do kojih je potrebno. Kako ću ja, ako nemam izvješće Federalne vlade o utrošku, dati precizne podatke na koje se oni pozivaju. Što se tiče Vijeća ministara, dao sam sve podatke. Gospodin Izetbegović, između ostalog, lider je stranke koja donosi odluke u Federalnoj vladi. Prema tome, ako se meni ogluše, onda on može osigurati podatke gdje je novac otišao – kaže Bevanda.

S obzirom na to da je posljednja sjednica Vijeća ministara, koja je trebala biti održana u srijedu, otkazana zbog nepostojanja kvoruma, jer nisu došli bošnjački ministri, Bevanda kaže da ima mnogo ministara koji su iskazali neodgovornost prema funkciji koju obavljaju.

Na sjednici nisu bili ministri vanjskih poslova i obrane Zlatko Lagumdžija, koji je najavio da će kasniti, i Zekerijah Osmić, koji je u Turskoj.

– Ja sam predsjedatelj Vijeća ministara i to je moje osnovno i jedino zanimanje. Ima ljudi koji imaju drugih poslova i kojima je često Vijeće ministara u drugom planu. Iduću sjednicu zakazao sam za četvrtak, u 12 sati. Nadam se da će svi uskladiti svoje obveze, jer mi još primamo plaću iz proračuna i iz Vijeća ministara – kaže Bevanda.

Dnevnik.ba