KRITIČARI POKOPALI FILM: Snimljena romansirana verzija povijesti FIFA-e koja je razbijesnila Ameriku

Film “Ujedinjene strasti” (United Passions), romansirana verzija povijesti FIFA-e, u petak je premijerno prikazan u američkim kinima, a kritičari su ga ocrnili i ismijli ne samo zbog sadržaja, već i zbog odluke da film ipak ide u distribuciju, unatoč skandalima koji potresaju Svjetsku nogometnu federaciju.

“Čak i ako izuzmemo aktualne događaje, United Passions je sramota”, napisao je novinar The Guardiana.
“United Passions je jedan od najnegledljivijih filmova iz bliske prošlosti, neiskrena korporativna kanonizacija kojoj se čak ne možete ni nasmijati…”, piše kritičar New York Timesa, dok je LA Times film istaknuo kao kandidata za “film s najloše odabranim trenutkom za prikazivanje”.

Radnja filma kojeg je većinom financirala FIFA, s procijenjenim troškovima produkcije oko 29 milijuna dolara, prati povijest Svjetske nogometne organizacije i njezina tri predsjednika: Julesa Rimeta kojeg igra Francuz Gerard, Joaoa Havelangea kojeg glumi Sam Neill, dok je Seppa Blattera utjelovio Tim Roth.

Film je režirao Frederic Auburtin, a svoju je svjetsku premijeru imao još prošle godine na festivalu u Cannesu. Već tada je doživio potpuni fijasko kod kritičara. Američka premijera bila je usklađena s nedavnim FIFA-inim izbornim kongresom i trebao se poklopiti sa slavljem Seppa Blattera na početku njegovog petog mandata na čelu FIFA-e, a poklopio se s najvećim skandalom u povijesti Svjetske nogometne organizacije.