Published On: Čet, lis 24th, 2019

KRIŠTO NA KONFERENCIJI VIJEĆA EUROPE: U BiH nužno izmijeniti Izborni zakon i poštivati izbornu volju sva tri naroda

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić sudjeluju na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, koja je danas otvorena u Strasbourgu.

Dvodnevnu konferenciju, kojom se obilježava 70. obljetnica osnivanja Vijeća Europe, svojim pozdravnim govorima otvorile su predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Liliane Maury Pasquier i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

U svom obraćanju sudionicima konferencije, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto ocijenila je da je Vijeće Europe, kao najstarija međunarodna organizacija europskih država, u 70 godina postojanja dalo veliki doprinos unaprjeđenju parlamentarne demokracije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanju vladavine prava u Europi.

Govoreći u okviru teme „Naša zajednička europska kuća – sljedećih 70 godina“ Krišto je naglasila da je upravo na osnovnim načelima i vrijednostima Vijeća Europe u proteklih sedam desetljeća Europa, od područja otvorenih sukoba i netrpeljivosti, postala područje suradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkom interesu.

Upozoravajući na činjenicu da se Europa danas suočava s izazovima globalizacije praćenih financijskom, ekonomskom, demografskom i migrantskom krizom, Krišto je istaknula da dijalog predstavlja snažan instrument za suočavanje sa svim tim izazovima.

Prema riječima Borjane Krišto, zbog specifičnosti unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, koja je strukturirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, uspostavljanje dijaloga, te postizanje kompromisa i konsenzusa oko ključnih pitanja od izuzetne su važnosti za funkcioniranje BiH i za njeno kretanje ka euroatlantskim integracijama.

Kao najvažnije pitanje, koje se BiH nameće na reformskom i integracijskom putu, Krišto je istaknula izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Jedino dijalogom mogu se očuvati i unaprijediti zajedničke vrijednosti i principi Vijeća Europe kako bismo razmišljali o budućnosti zajednice europskih naroda i Vijeću Europe kao našem zajedničkom naslijeđu, zaključila je Krišto u svom obraćanju sudionicima Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe.

Na konferenciji, koju je organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Europe, sudjeluje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Vijeća Europe. Konferencija je ustanovljena 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Vijeća Europe.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare