Published On: Čet, stu 15th, 2012

Krimolovci: Građani najviše prijavljivali zloupotrebu položaja i korupciju

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u listopadu 2012. godine registrirali su 258 poziva na telefonskoj liniji ‘Krimolovci’, od kojih je 90 ocijenjeno neozbiljnim. U navedenom razdoblju od građana su zaprimljene 63 korisne informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i njihovim počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko izvješća.

Od ukupnog broja informacija, 17,46% se odnosilo na zlouporabu službenog položaja i koruptivna kaznena djela, 9,52% na kaznena djela u svezi sa sječom šume, 6,34% na ratne zločine

Za kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti i korupcija zaprimljeno je 11 korisnih informacija, sječa šume 6 informacija, ratni zločini 4 informacije. Od ukupnog broja korisnih informacija, 59 je zajedno sa izvješćima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u BiH, dok su se 4 informacije odnosile na kaznena djela iz nadležnosti SIPA-e.

U izvještajnom razdoblju pristiglo je 76 povratnih informacija od nadležnih policijskih tijela, na temelju kojih je utvrđeno da je nadležnim tužiteljstvima dostavljeno 5 izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, dok je jedno izvješće dostavljeno tužiteljstvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 105 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ‘Krimolovci’ – 080 020 505, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SIPA-e.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare