Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Kriminalac iz BiH izbjegao deportaciju iz Velike Britanije

Kriminalac iz BiH Sanel Šahbaz uspio je da izbjegne deportaciju i izborio se da na temelju prava na obiteljski život ostane u Velikoj Britaniji, piše britanski “Daily Telegraph”.

Britanski list navodi da je Šahbaz / 30 / pretukao jednog čovjeka na ulici, kome je slomio ruku stolicom tijekom svađe.

U drugom slučaju, udarao je stanodavca u glavu dok se čovjek nije onesvijestio, a zatim ga je šutnuo u lice. Prema nalazima policije, kada je stanodavac pokušao ustati, Šahbaz ga je ponovno više puta udario nogom u lice.

U trećem slučaju, Šahbaz se umiješao u svađu dva lica i jednog od njih je napao i slomio mu nogu.

Šahbaz je bio u zatvoru četiri godine, što podrazumijeva automatsku deportaciju prema zakonu koji kaže da stranci sa 12 mjeseci i duže boravka u zatvoru mogu biti izbačeni iz zemlje.

Međutim, kada je Ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo Šahbaza da će biti deportiran, on se pozvao na Članak osam Europske konvencije o ljudskim pravima, koji štiti njegovo pravo na privatnost i obiteljski život.

Njegovi odvjetnici su istaknuli da bi se razdvajanjem Šahbaza od njegovih roditelja, brata i rođaka u Britaniji prekršila njegova prava, što znači da može ostati u zemlji na neodređeno vrijeme.

Britanski ministar unutarnjih poslova Tereza Mej pokušala je prošle godine blokirati pozivanja imigranata na Članak osam, osim u slučaju posebnih okolnosti.

Međutim, njene izmjene pravila o imigraciji su ignorisane i sudovi i dalje dozvoljavaju zahtjeve na temelju obiteljskog života.

Šahbaz, koji živi u Herfordu, došao je kao izbjeglica u Britaniju s ocem 1993. godine, a i ​​dalje ima državljanstvo BiH.

U njegovom dosjeu, koji datira od travnja 2005. godine, navode se napadi, prodaja ukradene robe, prekršaji javnog reda i napad na policiju.