Published On: Uto, srp 6th, 2021

KRIMINAL BEZ GRANICA Imotski dileri se udružili s crnogorskim mafijašima: lažirali dokumentaciju i kamionima dovozili marihuanu iz Albanije. Jedan od njih je bivši policajac…

Podignuta je optužnica protiv šesteročlane zločinačke udruge u kojoj se policajac iz Imotskog Krešimir Dropuljić (29) tereti da se udružio si crnogorskim kriminalcem s Interpolove tjeralice Draganom Gajićem (34) te su organizirali šverc i prodaju marihuana. Kako navodi optužni akt, za ilegalni posao su regrutirali Marijana Maršića (25), Karla Šimića (24), Milana Grančića (30) i Ivana Blaževića (23), a plaćanje pošiljki obavljalo se preko računa tvrtke jednog od njih, a osim dilanjem ‘trave’ radilo se i s kokainom.

USKOK je podigao optužnicu nakon provedene istrage u rekordnom roku jer su uhićenja “imotske” skupine bila polovicom veljače ove godine. Kriminalističko istraživanje nad njima trajalo je od svibnja prošle godine, a u koordinaciji s USKOK-om su ga provodili inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

image
U BMW-u zagrebačkih registracija nađeno je oko 45 kilograma u Kaštel Sućurcu PU SD

U inkriminiranom razdoblju zaplijenjeno je oko 230 kilograma što su bile pošiljke koje su “pale” kraj Karlovca i u Kaštel Sućurcu, ali se još niz zapljena, koje su pojedinačno procesuirane, povezuje s istom skupinom te se procjenjuje da su izmešetarili oko 1,5 tonu marihuane. Optužnicom se Dropuljiću, tada policijskom službeniku Postaje granične policije Imotski, kao i Gajiću stavlja na teret da su u razdoblju polovice prošle do veljače ove godine s pripadnicima zločinačkog udruženja iz Crne Gore dogovorili zajedničku kontinuiranu nabavu velikih količina marihuane.

Marihuana se kupovala u Albaniji, a prodavala na području Hrvatske i drugih država Europske unije. Nakon što su s kupcima u Hrvatskoj dogovorili količinu i cijenu droge, Dragan Gajić je s dvije osobe iz Crne Gore je dogovarao kupnju marihuane iz Albanije, kolokvijalno poznate kao “Albanka”.

Marihuana se preuzimala i prevozila preko Crne Gore do BiH gdje su je preuzimali Marjan Maršić, Karlo Šimić i Ivan Blažević  i iznajmljenim vozilima krijumčarili u Hrvatsku, stoji u optužnici. Osim nabave i distribucije, Dropuljić i Gajić su pronašli trgovačko društvo u BiH preko kojeg su se slale neistinite narudžbenice i fabricirala poslovnu dokumentaciju kojom su legalizirali ulazak kamiona s robom i dostavu do Zagreba.

image
Paketi zapljenjenih 200 kilograma marihuane u kamionu zaustavljenom u Drašnicama koji je vozio brat jednog od optuženih PU SD

Neistinitu poslovnu dokumentaciju na ime bosanskog trgovačkog društva kao naručitelja robe izradio je Dragan Gajić te je elektronskim putem dostavljao trgovačkom društvu Milana Grančića. Optužnica nadalje navodi kako su na temelju neistinitih narudžbenica od firme u BiH preuzimali u paletama skrivenu drogu i krijumčarili je u Hrvatsku do skladišta u Zagrebu.

Sukladno narudžbama kupaca iz drugih država Europske unije drogu bi iz skladišta prevozili do mjesta isporuke i prodavali, a novac dobiven prodajom dijelili između sebe. Isto tako USKOK tereti Krešimira Dropuljića i Milana Grančića da su se dogovorili kako će teretnim vozilima njegovog trgovačkog društva sami krijumčariti marihuanu iz BiH.

Dropuljićev zadatak je bio da u vrijeme službe policijskog službenika osigurava i nesmetan prijelaz preko graničnog prijelaza. Za kupnju droge su osigurali novac od kojeg je jedan dio u iznosu od 53.080 eura Grančić čuvao kod sebe te mu je nađen nakon što su on i Dropuljić uhićeni u prosincu prošle godine zbog lažnog predstavljanja vlasniku jednog trgovačkog društva u BiH.

Nadalje se Karlo Šimić i Ivan Blažević terete da su od kraja rujna 2020. godine do uhićenja nabavljali kokain koji su skladištili u kući u Prološcu gdje su ga raspoređivali u ”pizeve” i prodavali.

image
Niz pošiljki prošvercane marihuane povezuje se s ‘imotskom zločinačkom’ – infografika otkrivenih ruta Boško Vestić/Cropix

Osim za kaznena djela zlouporabe opojne droge, Dropuljića se tereti da je od 12. do 15. rujna prošle godine, kao policajac granične policije, znajući da su za Draganom Gajićem, državljaninom Crne Gore raspisane međunarodne tjeralice, da je u bijegu i da se krije u Hrvatskoj te da se koristi krivotvorenom osobnom iskaznicom i putovnicom, u dva navrata mu omogućio prelazak hrvatske državne granice s krivotvorenim ispravama bez skeniranja isprava i automatske evidencije podataka.

Umjesto skeniranja isprava, Dropuljić je ručno unosio podatke iz krivotvorenih isprava i tako Crnogorcu Gajiću, koji je višestruko osuđivan zbog krijumčarenja droge na bosanskom sudu, omogućio da prijeđe državnu granicu i izbjegne uhićenje u Hrvatskoj na temelju međunarodnih tjeralica BiH i Crne Gore, a potom i izručenje navedenim državama, piše Slobodna Dalmacija

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x