Published On: Sri, ruj 11th, 2019

Krešo Mikulić iz Gruda organizirao veliki festival u Cincinnatiju

13.9. Krešo će proslaviti svoj 85. rođendan. Godina je sve više, a neostvarenih želja gotovo da i nema. Osim jedne…

U gradu tenisa, glumice Doris Day, redatelja Stevena Spielberga i medijskog magnata Teda Turnera, ovaj vikend održan je 21. Festival umjetnosti i vina.

I zasigurno ova vijest našim čitateljima ne bi bila toliko zanimljiva, da organizaciju događaja koji je u protekla tri dana posjetilo 20 tisuća ljudi ne potpisuje Krešo Mikulić, Hrvat iz Gruda u Bosni i Hercegovini.

“Putovao sam svijetom i to me nadahnulo na pokretanje ovakvog događaja. Vino i umjetnost dolaze zajedno. I zato imamo takav festival”, rekao nam je Krešo, čiji je Vinoklet smještena na 25 hektara zemljišta. Može se pohvaliti s 15 tisuća trsova, 12 vrsta vina te s 500 sjedećih mjesta u restoranu. Ovo je i prvi vinograd u Cincinnatiju, nakon prohibicije.

Ipak, događaj godine je Festival umjetnosti i vina koji svi vrlo rado posjete. “Pripremamo se 12 mjeseci. To je veliki posao u kojem sudjeluje 150 ljudi. Kod nas izlaže i 60 vrhunskih umjetnika iz cijele regije”, otkrio je Mikulić.

Posjetitelji su na festivalu mogli kupiti vino, pivo i sokove. U ponudi je bila i brza hrana, riba, piletina, poznati američki steakovi, čips i kolači. Za glazbeni program pobrinulo se čak šest sastava, s uglavnom country i rock and roll žanrovima..

Održano je i natjecanje u gaženju grožđa. Bio je ovdje i mladi bračni par Ravlić iz Cincinnatija koji je stalni gost festivala. “Dolazimo zbog ove velike priče. To je događaj koji se ne propušta”, priznali su nam Maja i Mirko.

Iz Atlante je došao i Miroslav sa suprugom Draganom. Poput većine posjetitelja, i on je iznenađen kako je njegov bivši sunarodnjak uspio napraviti nešto ovako veliko.

“Nemamo riječi. Mislili smo da će to biti nekakvo kušanje vina i lagana večera, ali iznenađeni smo da nešto ovakvo postoji u Ohiju i to još organizira naš čovjek”, naglasio je Miroslav.

Uz 150 ljudi, u organizaciji festivala sudjeluje i Krešina obitelj: kćeri i sin. Važna stavka je i vrijeme. Nakon prošlogodišnje kiše, ove godine bilo je idealno. Od novijih priznanja, Vinoklet vinarija dobila je nagradu za najbolje vino u Ohiju za ovu godinu. Krešo je 2018. imao najbolje prirodne brkove u Ohiju.

“Ako pitaš za festival, svatko zna. Ako pitaš za mene, zna svaka djevojka”, kroz smijeh je ispričao naš sugovornik, inženjer koji je ostavio velikog traga u američkom vojnom programu. Patentirao je pumpu goriva za B-1 bombarder, a sudjelovao je i u izradi Black Hawk helikoptera. Za četiri dana Krešo će proslaviti svoj 85. rođendan. Godina je sve više, a neostvarenih želja gotovo da i nema. Osim jedne…

“Želim da ova priča traje još dugo jer je puno rada i sredstava uloženo u nju”, zaključio je Mikulić koji već počinje s pripremama za 22. Festival umjetnosti i vina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare