Published On: Uto, kol 28th, 2018

Krešimir Zubak: Bošnjaci i Srbi su bili dogovorili da se Neum i sve južnije priključi Jugoslaviji

Krešimir Zubak, nekadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, kasnije aktivni sudionik Alijanse koji je podržao i Platformu, i sve ostale pokušaje dekonstituiranja Hrvata, u razgovoru koji je objavio Globusu otkriva zanimljive detalje bošnjačke politike iz vremana kada su vodili pregovore sa Srbima oko rata s Hrvatima i pokušaja podjele krajnjeg juga Hrvatske po planu koji je zagovarao lord Owen.

U iscrpnom interviewu Zubak optužuje licemjernost političkog Sarajeva, tvrdeći da od mita o Karađorđevu postoji puno opasniji srpsko-bošnjački sastanak  o kojem se i dalje šuti.

-Nije mi  poznato o čemu su Tuđman i Miloševic razgovarali u Karađorđevu, ali ne vidi što je u tome problematično i loše. Jer čak i ako je to točno da se razgovaralo o podjeli BiH, treba to smjestiti u kontekst onog vremena. A kontekst je takav da su se odmah zatim sastali Izetbegović, Filipović i Zulfikarpašić, s jedne strane, a Karadžić, Krajišnik i Koljević, s druge, i tajno dogovorili da se Neum i sve južnije priključi Jugoslaviji, a da se eventualno iz BiH iskljuci nekoliko općina i priključi  Hrvatskoj.  Ako se, dakle, u Karađorđevu razgovaralo o podjeli BiH, na tajnom bosnjaćko-srpskom sastanku se otislo korak dalje – osim o podjeli ove drzave, razgovaralo se o i podjeli Hrvatske – upozorava Zubak.

Osvrnuo se i na teze o navodnoj prodaji Posavine, upozorivši kako su svoju Posavinu Bošnjaci imali u istočnoj Bosni.

-Bošnjaci su imali svoju Posavinu – u istočnoj Bosni. Štoviše  čak i iz službene dokumentacije s daytonskih pregovora može  se dokazati kako su dijelovi istočne BiH mogli pripasti Federaciji da su Izetbegović i Silajdžić pristali na drugačiji status Sarajeva – podsjeća Zubak u interviewu Globusu.

Ističe da ideja o Sarajevu kao distriktu kojim bi vladala sva tri naroda nije bilo prihvatljivo rješenje Bošnjacima.

-Prvotna ponuda međunarodne zajednice, preciznije SAD-a koje su vodile taj proces, bila je ta da se Sarajevo uredi kao distrikt koji bi imao status glavnoga grada i bio bi pod upravom predstavnika triju naroda, te na neki način bio eksteritorijalan i iskljucen iz podjele 51:49. Kada se to ima u vidu onda je sasvim sigurno da je postojala šansa da pojedini dijelovi istočne Bosne, a bili su i takvi prijedlozi, uđu u sastav Federacije – smatra Zubak.

Zubak u istom intervieu podsjeća kako  se u Daytonu pobunio da veći dio Posavine uđe u sastav RS-a ali “Silajdžić i Izetbegović nisu se pobunili protiv toga da Srebrenica i drugi gradovi u RS-u uđu u sastav RS-a” .

-Bošnjačka Posavina je  istočna Bosna, prije rata dominantno bošnjačka, koja je u Daytonu prepuštena RS-u – ističe Zubak.

Nisu mu jasni razlozi zbog kojih su Izetbegović i Silajdžić istočnu Bosnu, uključujući i Srebrenicu, prepustili manjem bh entitetu.

-Ja osobno znam neke razloge zašto nije prihvaćena varijanta o Sarajevu kao distriktu, čime bi neka od tih područja ušla u Federaciju. Sve informacije koje imam o tome, nisam dosad iznosio u javnost i ne znam hoću li uopće i iznositi. Iznošenjem nekih od tih stvari samo bi se dodatno komplicirala situacija – kazao je Zubak u interviewu Globusu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare