Published On: Ned, stu 10th, 2019

Krešić: Radi se o ozbiljnoj izjavi ozbiljnog čovjeka; proanalizirati sustav u BiH

Francuski predsjednik Emanuel Macron, u intervjuu britanskom magazinu „The Economist“, rekao je da je Bosna i Hercegovina „tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku“.

Tu tvrdnju obrazložio je time da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika. Komentirajući Macronovu tvrdnju, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, za Hrvatski Medijski Servis rekao je da se radi o „ozbiljnoj izjavi ozbiljnog čovjeka“ zbog čega BiH treba analizirati stanje u sigurnosnom sustavu.

„Činjenica je da se radi o ozbiljnom državniku koji ima dobro razvijene službe, kako na području Zapadnog Balkana, tako i šire. Njihov interes prepoznat je u cijeloj EU. Ako takva izjava dođe od jednog takvog državnika, mi je moramo uzeti ozbiljno i proanalizirati s pažnjom“, rekao je Krešić.

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, u izjavi za HMS kaže da BiH mora poboljšati stanje u sigurnosnom sektor te preventivno djelovati po pitanju ekstremizma i terorizma.

-Ne bi komentirao tko što kaže. U svim našim dokumentima stoje neke stvari napisane, a mi ih trebamo operativno tretirati. Također, trebamo načiniti napredak u različitim segmentima pa i u segmentu prevencije ekstremizma i terorizma kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. To je područje gdje se stalno može učiniti neki napredak – istaknuo je Krešić.

Krešić, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, kaže da “ozbiljna izjava ozbiljnog čovjeka” mora biti povod da se iznova proanaliziraju i definiraju sigurnosni izazovi u BiH.

“Bojim se da mi u BiH želimo staviti značajan dio problema negdje sa strane ili ga na neki način minimizirati. Mislim da je ozbiljan čovjek rekao ozbiljnu izjavu, a mi trebamo proanalizirati sustav unutar BiH i sve pojave i sigurnosne izazove u BiH”, rekao je Krešić za HMS.

Podsjećamo, Macronova izjava o BiH izazvala je žustru reakciju medijskog i političkog Sarajeva u čemu prednjački drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je francuskog veleposlanika u BiH pozvao na konzultacije u Predsjedništvo kako bi razjasnio Macronovu tvrdnju.

Komšiću se danas pridružio i prvi bošnjački član Predsjedništva Bih Šefik Džaferović koji je Macronovu tvrdnju nazvao potpuno neutemeljenom.

“Od 2016. godine do danas iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište. BiH je podigla mjere, propisala kažnjivost za takva djela i nosi se uspješno s tim pitanjem”, rekao je Džaferović.

/B. G./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare