Published On: Čet, lis 10th, 2019

KREŠIĆ O PISMU UN-u: Komšićev fašizam treba udarati direktnim i jasnim porukama. Pismo je gotovo kriptirano…

Kako smo pisali, u povodu nedavnih izjava Željka Komšića u UN-u u srijedu je reagirao Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji je istaknuo kako Željko Komšić nije legitimni predstavnik bh. Hrvata te da, kao takav, ne može govoriti uime cijelog Predsjedništva BiH.

HNS je pismo adresirao na glavnog tajnik UN-a Antonija Guterresa u kojemu mu objašnjavaju kako Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata podsjećajući na presudu Ustavnog suda BiH koja govori o potrebi legitimnog predstavljanja na svim administrativno-teritorijalnim jedinicama u BiH, a što Komšićev izbor krši.

Komentirajući pismo HNS-a novinar Večernjeg lista Zoran Krešić ističe kako je dobro da se glas bh. Hrvata širi u svijetu.

“Iako je reakcija medijski zakašnjela najmanje deset dana, ona je dobrodošla. Ponajprije stoga jer je upućena svim zemljama članicama UN-a. Ne mislim da će se nakon ovoga preokrenuti svijet i Komšić biti proglašen i u UN-u personom non grata, važno je da se glas bh. Hrvata čuje i izvan ovoga prostora kojega uglavnom kontrolira političko Sarajevo”, smatra Krešić, piše Direktno.

Novinar Večernjeg lista dodaje i kako je Komšić taj “koji se služi fašističkim narativima”.

“Moja je opća zamjerka da se šalju jako komplicirane, gotovo kriptirane poruke, teško  razumljive primjerice predstavniku Konga u UN-u. Hrvati u tome smislu moraju portretirati Komšića kao izvor problema, uzrok bolesti… On je u suštini za bošnjačku politiku danas ono što je za Miloševića bio Sejdo Bajramović, inače etnički Rom, za kosovske Albance. Njegovo djelovanje je profašističko, obojeno većinskim nacionalizmom”, dodaje Krešić.

Jurica Gudelj s portala Dnevnik.ba kaže za Direktno da je ovo logičan potez HNS-a.

“Željko Komšić nije legitimni politički predstavnik Hrvata u BiH i HNS je imao dužnost obavijestiti međunarodne političke dužnosnike o toj činjenici. Komšić nigdje ne predstavlja Hrvate, pa ni u UN-u, nego je on simbol političke obespravljenosti hrvatskoga naroda u BiH. Stoga je i potez HNS-a da piše UN-u sasvim logičan”, kazao je Gudelj.

On dodaje i da Komšić, zapravo, utjelovljuje sve ono pogrešno u BiH.

“Međunarodne dužnosnike je potrebno upoznati s činjenicom da je Komšić u biti okupirao dužnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, da je bošnjačkim glasovima izabran na tu dužnost i da utjelovljuje sve ono što je pogrešno s BiH”, ocijenio je Gudelj.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare