Published On: Sun, Apr 7th, 2019

KREŠIĆ: Na ovom ne može stati. Moraju kazneno odgovarati oni koji su izmislili aferu selefije

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je  kako trebaju biti procesuirani dužnosnici odgovorni za izmišljanje afere po kojoj je on zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem povezan s navodnom akcijom hrvatske SOA-e u podmetanju naoružanja radikalnim islamistima, selefijama u BiH

“Oni koji su iz državnih institucija sudjelovali u ovoj spletki moraju biti predmet istrage. U tome smislu mora se do kraja razjasniti kako, tko i na koji način je manipulirao i iznosio krive informacije“, rekao je Krešić u intervjuu za medije u Mostaru.Tužiteljstvo BiH obustavilo je ovoga tjedna istragu protiv Krešića, Bandića i Đakovića navodeći kako ih nitko od ispitanih svjedoka ili pak sigurnosnih i policijskih agencija nije povezao s navodnom aferom podmetanja naoružanja selefijama.

Unatoč tome ministar sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić koji je i pokrenuo aferu opetovao je tvrdnje da je afera postojala te da je i Tužiteljstvo BiH nastoji zataškati. Protiv Mektića je pokrenuti istraga zbog kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza što se povezuje s aferom selefije. Krešić, koji je Mektićev zamjenik najavio je da će zatražiti njegovo službeno očitovanje, te susret sa svim direktorima policijskih agencija kako bi se razjasnile ove tvrdnje i provele interne istrage.

“Zatražit ću da se provedu interne istrage u agencijama i one se moraju provesti kako bi se vidjelo na koji je način došlo do svega ovoga”, rekao je zamjenik ministra sigurnosti.

Ocijenio je pogubnim to što Mektić nastavlja nijekati izvještaje policijskih struktura i odluku Tužiteljstva BiH, te remetiti odnose s Hrvatskom. ”Nama je Hrvatska prvi susjed, članica EU-a i NATO-a. Akteri ove afere su u dobroj mjeri narušili te dobrosusjedske odnose”, istaknuo je Krešić./HMS/