Published On: Thu, Apr 9th, 2020

Krešić: Istraga se treba provesti i vidim da u cijeloj BiH nastaju novi požari

Zahvaljujući Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Ministarstvu obrane BiH požarišta koja su zahvatila dijelove područja Tuzle su lokalizirana, zbog čega je zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić ocijenio da su Oružane snage odgovorile svojoj misiji pomoći.

Bilo je mnogo situacija koju su prijetile da požar izmakne kontroli, a onda bi obiteljske kuće bile ugrožene. Na sreću to se nije dogodilo. Zato smatram da smo veoma dobro reagirali, rekao je Krešić.

Smatra da je uzrok požara ljudski faktor te pozvao organe sigurnosti da procesuiraju taj slučaj.

Istraga se treba provesti i vidim da u cijeloj Bosni i Hercegovini nastaju novi požari. Ljudi su ograničeni u kretanju zbog koronavirusa, samoizolacije. Neki od njih odlaze na izletišta, temperatura je u velikom plusu za ovo doba godine i imali smo sušno razdoblje, uz veoma jak vjetar. Tada napravimo probleme zbog kojih moramo angažirati značajne ljudske i materijalne resurse kako bi određene stvari stavili pod nadzor, rekao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Požari su doveli do velike ekološke štete, budući da je izgorila značajna površina šume u naseljima Kužići, Miladije, Ilinčica, Ravna Trešnja i Husino. Zabrinjavajuće je što se javljaju i nova požarišta u Tuzlanskoj županiji.

Ministarstvo obrane BiH ima obvezu pružati potporu tamo gdje civilne strukture ne mogu odgovoriti zaštiti. Procedura je tu veoma jednostavna i upućuju se zahtjevi stožera civilne zaštite prema Ministarstvu sigurnosti, odnosno operativnom centru 112. I na prijedlog ministra sigurnosti, reagira Ministarstvo obrane uz odobrenje Predsjedništva BiH. Uz ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i ministra obrane Sifeta Podžića ovu smo proceduru ekspresno napravili, pojasnio je Krešić.

Požari se u Tuzlanskoj županiji šire na području općina Lukavac i Srebrenik, zbog čega će helikopter OS BiH nastaviti pomagati vatrogascima u gašenju vatrene stihije.

Helikopteri Oružanih snaga BiH posljednjih nekoliko tjedana angažirani su i na prijevozu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Civilna zaštita nije bila spremna za koronavirus, a Oružane snage BiH su promptno reagirale i ustupile značajne resurse civilnim strukturama. Sada očekujemo da Civilna zaštita sve svoje resurse stavi u funkciju na svim razinama, istaknuo je Mijo Krešić.

Oružane snage za sada imaju dva helikoptera za pružanje pomoći u gašenju požara i prijevozu oboljelih od koronavirusa.