Published On: Čet, sij 13th, 2022

Krešić: “Gledamo završnicu sukoba dva koncepta zaostala još iz rata, mislim da će se stvari dodatno pogoršati”

Uoči katoličkog blagdana Božića Hrvati u Sarajevu dobili su stravične prijetnje zbog božićnog vijenca na vratima, a još strašniji scenarij dogodio se u Bužimu, koji je blizu granice s Republikom Hrvatskom gdje je nastala hajka zbog plakata na kojem stoji natpis ‘Čestit Božić i sretna Nova godina’.

Disfunkcionalnost suživota koji se svakodnevno spominje, nažalost i vidljiv je svakodnevno, na svim razinama vlasti, ali i među običnim žiteljima susjedne nam zemlje. Proslava dana Republike Srpske poslužila je kao okidač za ionako napetu situaciju u zemlji, pa se tako pucalo ispred džamija u Bijeljini i Foči, a u Brčkom je uništen i mural posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Dvojicu Bošnjaka privela je pak proteklog vikenda policija u Istočnom Sarajevu nakon što ih je identificirala kao osobe koje su razbile spomen ploču, koja je u naselju Vraca, na samoj crti entitetskog razvajanja, postavljenu kako bi slavila Ratka Mladića. Istovremeno, organizacija “Zelene beretke”, koja okuplja nekadašnje bošnjačke dragovoljce s početka rata u BiH, na društvenim je mrežama u nedjelju objavila kako je zbog stanja u zemlji odlučila otvoriti prostor za prijem novih članova.

No ni tu nije kraj. U spomenutom mjestu u BiH u kojem je izbio skandal zbog postavljanja čestitke za katolički Božić dogodio se novi incident. Tamo je organizirana paravojna parada prodefilirala kroz Bužim uz islamističke povike. Naime, na snimkama se vidi kako osobe u vojnim uniformama paradiraju i svako malo uzvikuju islamističke povike “Tekbir” i “Alahu Ekber”, a zabrinjavajuće je i to što su u ove svrhe korištena i djeca koja su bila odjevena u vojne uniforme.

‘Zveckanje’ oružjem

Ipak, u cijeloj priči politički su ipak najugroženiji Hrvati koji se bore za svoja Ustavom zajamčena prava. Portal Direktno u više navrata je pisao o tome kako Bošnjaci mijenjaju svoju nacionalnost i preko noći postaju Hrvati kako bi zasjeli u određene fotelje, kao i o nužnosti promjene Izbornoga zakona, oduzimanja prava Hrvatima u toj zemlji, a o tim temama kao i sadašnjoj političkoj krizi u BiH za portal Direktno govorio je ugledni novinar Zoran Krešić.

“Višemjesečne prijetnje političara radikalnim potezima, zveckanje oružjem, stalno uvođenje rata u javni diskurs urodilo je plodom u Bosni i Hercegovini. Posljedice su pucnjevi srpskih nasilnika u Bijeljini nedaleko lokalne džamije, zastrašivanja Bošnjaka u Janji, Foči,  Prijedoru, online novačenje bošnjačke paravojne postrojbe Zelenih beretki ili pak stvarno postrojavanje Bošnjaka u mjestu Bužimu koje je postalo poznato jer je nedavno čestitka za Božić i Novu godinu uklonjena iz mjesta budući ‘vrijeđa osjećaje Bošnjaka’.

Prije toga provala u crkvu u Varešu na dan katoličkog Božića ili pak prijetnja katoličkoj obitelji u Sarajevu likvidacijom za što je pak tamošnja ‘građanska’ gradonačelnica Benjamina Karić našla opravdanje u izjavama hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Za sve što se događa odgovorni su vodeći srpski i bošnjački političari koji zapravo svojim radikalizmom stalno međusobno hrane nacionalizam, potiču mržnju i nasilje”, istaknuo je Krešić.

“Vrlo pažljivo pratim sve poteze i moram reći da je u ovome slučaju odgovornost obostrana”, dodao je.

Separatizam i unitarizam

Istaknuo je kako to nisu samo potezi vlasti Republike Srpske koji negiraju državu i koji su ‘vidljiviji’, nego su, kako kaže, to i brojni potezi bošnjačke strane uz asistenciju dijela međunarodne administravije napravljeni sve s ciljem razvlašćivanja i unitarizacije zemlje u kojoj bi oni kao najbrojniji narod dominirali.

“Mi zapravo sada gledamo završnicu sukoba dva koncepta zaostala još iz rata – jednog separatističkog i drugog unitarističkog”, rekao je Krešić i dodao:  “Jedini koji u BiH pokušavaju graditi dijalog i suradnju jesu predstavnici Hrvata iz BiH.  Ne smatram to slabošću niti odsutnosti vizije iako postoje i procjene da bi dodatnim radikaliziranjem stanja Hrvati mogli profitirati u smislu boljeg pozicioniranja u zemlji”.

Krešić smatra da je jedan od najvećih problema u BiH međunarodna zajednica.

“Iskreno, moje procjene su da će se stvari dodatno pogoršati jer RS sigurno neće odustati od prijenosa nadležnosti iz ustava BiH koji su im otete ili pak predane, a bošnjačka strana neće odustati od pretenzija da zagospodari s BiH. Jedan od najvećih problema jeste međunarodna zajednica koja ne pristupa problemima BiH iskreno s jednakim razumijevanjem za probleme svih strana”, zaključio je Krešić za Direktno.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Primus
Primus
1 godina prije

ništa od trečeg,pa sad filozofirajte i pravite konstrukte do mile volje…izgubili ste i rat i mir,hrkljuš…još da uzmemo dom naroda i adio ere,…

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
1 godina prije

I kako misliš uvoditi red u Grudama i Posušju!?

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Vidiš…u tome i je problem ,tamo ni kavu ne smiju popiti..

Izrael & BiH - Forever
Izrael & BiH - Forever
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Jedna malo ojaca policijska jedinica to istambura sve.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 godina prije

Ih što je tzv. bošnjaku promijeniti nacionalnost pa se za par maraka više u džepu proglasiti Hrvatom. Pitajte Edima Fejzića i druge iz Kluba Hrvata DN, ako pak ne vjerujete mani. To je tako još od kad su im pradjedovi prodali stari narodni identitet i vjeru za tursku večeru da bi postali Turci.

Multi-kulti graDŽanska sa sve patriJotama
Multi-kulti graDŽanska sa sve patriJotama
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 godina prije

Gamad isilovska

Lola
Lola
1 godina prije

A to što prijete Bošnjacima novim klanjem i Srebrenicom, to ništa? Licemjerni ste do boli!!!