Published On: Uto, srp 19th, 2016

KRENULO IH Otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU

U Bruxellesu je završena Međuvladina konferencija Srbije i EU na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava. Time se otvara najvažniji dio pregovora koji se odnose na vladavinu prava.

Delegaciju Srbije predvodi mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav Lajčak, šef diplomacije Slovačke, koja trenutno predsjedava Europskim vijećem. Nakon konferencije Mirosalv Lajčak, europski povjerenik Johannes Hahn i premijer Vučić obratiće se medijima. Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prijelazna mjerila na temelju kojih će europske institucije i zemlje članice odlučivati ​​je li Srbija napredovala u danim područjima.

Prijelazna mjerila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumijevaju neke od najznačajnijih reformi potrebnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.

Od Srbije se očekuje da provede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, osigurati puno poštivanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri mjeseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu suradnju s Tribunalom u Haagu.

Posebna pozornost bit će usmjerena na primjenu donesenih zakonskih normi u Srbiji.

Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smiju ostati samo “slovo na papiru”, već moraju donijeti promjenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana iu potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obveze koje dodnosi članstvo EU.

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u provedbi reformi u ova dva poglavlja, kao iu poglavlju 35, koje obuhvaća normalizaciju odnosa s Kosovom, mogu privremeno blokirati cijeli pregovarački proces Srbije o članstvu u EU .

Prva međuvladina konferencija kojom je označen i formaliziran početak pristupnih pregovora Srbije i Unije održana je 21. siječnja 2014, a na Drugoj, 14. prosinca 2015. otvorena su prva dva poglavlja – 32 o financijskoj kontroli, i 35, o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>