Published On: Sri, ožu 16th, 2022

Kremlj objavio plan za Ukrajinu, Kijev ga odbio. Evo o čemu se točno radi

AFP navodi da je Ukrajina odbila prijedlog koji je gurala Rusija da usvoji neutralni status usporediv s Austrijom ili Švedskom. Kako prenosi AFP, kazali su da bi razgovori sa Moskovom o okončanju borbi trebali biti usredotočeni na “sigurnosna jamstva”.

Kremlj je rekao da bi se ideja stvaranja demilitarizirane Ukrajine po uzoru na primjer Austrije mogla smatrati kompromisom za okončanje rata.

“Ovo je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i koja bi se zaista mogla smatrati kompromisom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Uvjeti demilitarizacije koje Rusija očekuje od Ukrajine nisu do kraja jasni, ali navodeći primjer Austrije jasno je da se traži da Ukrajina održi neutralan status i ostane izvan NATO-a. Zemlja bi i dalje imala svoje oružane snage.

Austrija ima svoju vojsku, ali je obvezana na neutralnost Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. i njezinim ustavom, koji zabranjuje ulazak u vojne saveze i uspostavu stranih vojnih baza na austrijskom teritoriju.

AFP navodi da je Ukrajina odbila prijedlog koji je gurala Rusija da usvoji neutralni status usporediv s Austrijom ili Švedskom.

Kako prenosi AFP, kazali su da bi razgovori sa Moskovom o okončanju borbi trebali biti usredotočeni na “sigurnosna jamstva”.

guest
20 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments