Published On: Tue, Apr 23rd, 2019

Kreću u lov na “Brkićeve krtice” u sustavu

Prema jednoj školi mišljenja, opožarena katedrala Naše Gospe Pariške (Notre Dame de Paris) danas ima bolje izglede za oporavak od Milijana Brkića. Andrej Plenković, prema svojoj maksimi “polako”, dugo je skidao dio po dio pozlate s Brkićeva spomenika.

Strpljivo i ustrajno umanjivao je njegovu moć i utjecaj (uvijek je imao na umu mogućnost da Brkić kao sjajan organizator povede pobunu sedam-osam njegovih protivnika pa ga sruši s vrha Vlade i stranke, dok je Brkić preko Penave, Kolinde i drugih prijatelja tu mogućnost oprezno ispitivao).

Sad, kad je osjetio da je Vaso slab i nemoćan pružiti otpor – a Brkić se očito nije htio povući – stjerao ga je u stupicu. U međuvremenu, Plenkijeva je moć narasla. Ojačan Bandićevom “kažnjeničkom bojnom” koju je pretvorio u vlastitu vojsku spasa, otporniji na ucjene, prethodne je protivnike podavio ko miševe.

Iz tisuću stranica Vargina i Curićeva spisa izvučen je sad razoran detalj, kako su Brkić i njegov brat Jozo, Varga i Curić, “presretali elektroničku poštu” trećih osoba, među ostalim Brkićeve bivše žene. Za to je predviđena kazna do tri godine zatvora. Ova je filigranska operacija – predmet prijave izabran je tako da dovodi ne samo u težak nego i neugodan položaj Brkića (kojeg usput izlaže i sramoćenju, šaljivčine su mu odmah prilijepile nadimak Vaso Presretač), ali tu nema nikoga iz stranke.

HDZ je čist, nema veze s prisluškivanjem tuđih žena ili s vođenjem poslova na njihovo ime. Operacija ima širok zahvat. Meta je cijela mreža Brkićevih saveznika iz različitih sustava, od onih u službi, preko policije, do pravosuđa…

Ovako tempiran predmet šalje dodatne poruke. Prva je da se iz Vargina spisa kaznene prijave mogu i dalje umnožavati; policija i druga tijela već će naći neko obrazloženje zašto je to nužno i legalno. Druga – zamislivo je i otkrivanje udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, što može značiti puno teže kazne od onih za “presretanje mailova bivše žene”.

Prva škola mišljenja, kako smo rekli, kaže da će se Brkić teško izvući. Druga podsjeća kako ga je već i Karamarko bio otpisao, a evo, Brkić je još u sedlu, a Karamarko igra skvoš…

Milijan Brkić | Author: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL

“Teško će se Milijan izvući iz ovoga. Uskoro će se ići na skidanje saborskog imuniteta, pa će slučaj doći na sud, a on će se morati baviti samo time. Ocrnjen je, a po svemu sudeći, morat će dati ostavku na mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a, kao i na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora”, govori nam sugovornik iz HDZ-a blizak Milijanu Brkiću koji kaže da je realan u prognozama iako mu se možda ne sviđaju, ali napominje da je takav i Brkić.

Navodno ljudi oko njega, članovi stranke, smatraju da napadi na zamjenika šefa HDZ-a dolaze iz samog vrha stranke te kako je ovo konačan obračun šefa Andreja Plenkovića s Milijanom Brkićem, u kojem pobjeđuje – Plenković.

“Plenković ga je zaista lijepo odsjekao. To mu se mora priznati. Brkić je politički mrtvac, tako se barem sad čini. Ali opet… Vaso je poput Feniksa, uvijek se ponovno digne, pa čak i kad je nemoguće zamisliti. Ima tu neku posebnu snagu u sebi. Trenutačno je usredotočen na to da pobije optužbe i za to ima šanse. Bivša supruga Karmen sto posto je uz njega, a ako bude pozvana kao svjedokinja, ostat će pri svemu što je navela u pismu preko odvjetnika, tvrdeći da su optužbe netočne. Reći će i da je bivši suprug imao njezin pristanak da uđe u njeno računalo, pa bi optužba tad trebala biti odbačena”, govori nam sugovornik blizak Milijanu Brkiću.Ističe da su supružnici Brkić, premda rastavljeni od 2017. godine, ostali u odličnim prijateljskim odnosima, tu su uvijek jedno za drugo, a zajednička djeca najvažnija su im na svijetu.


“Ovo ga je najviše pogodilo zbog obitelji. Cijelo vrijeme govori kako je to sve dno dna, da se ne ide na obitelj”, kaže nam njegov prijatelj. No dodaje da je obitelj Brkić jaka i da će nakon svega ovoga izaći još jači i povezaniji.

I dok je obitelj uz Brkića, mnogi kojima je pomogao, ističe naš sugovornik blizak Brkiću, okrenuli su mu leđa. Kaže kako ih može i imenovati.

“U prvom redu tu je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, kojeg je Brkić i doveo te podržavao. Zlatko Hasanbegović još mu je odavno okrenuo leđa, a sad i Andrija Mikulić. Rijetki će sad ostati uz njega, a mnogi će okretati glavu…”

Preko Curića i Brkića godinama se navodno moglo dobiti razne informacije kojima javnost nema pristupa nego samo policija ili tajna služba.

“Brkić vrijedi kao čovjek koji je rado napravio uslugu, a onda je očekivao i kontrausluge i lojalnost kad je njemu trebalo. Imao je dosta jake svoje ljude u najvišim razinama policije, ali koga, ne znam, a niti me zanimalo”, kaže nam prilično lakonski sugovornik nekad blizak Brkiću. On osobno je također došao do nekih podataka na taj način preko dva kuma, Brkića i Curića.

Ova konstatacija samo svjedoči o tome da je drugi čovjek HDZ-a, koji je sad na udaru policije, i sam kroz godine ispleo svoju mrežu poznanstava u represivnom aparatu. Dok je bio jak, nitko nije ispitivao odakle crpi dio svoje moći te koliko je sve to moralno i zlorabe li se institucije, no on više nije jak.

Kaznena prijava koju je protiv Brkića podnijela specijalna jedinica policije tereti ga za presretanje računalnih podataka. Brkić je udario kontru i optužio pojedince da iznimno zlorabe sustav, a njegov odvjetnik Ivo Farčić otvoreno je rekao da mu sve izgleda kao pokušaj političke diskreditacije. Ali unatoč jakim tvrdnjama nije ponudio dokaze za te izjave.

To se može nagađati, sumnjati, no za razliku od tih tvrdnji, policija ima dokaze da je kroz duži vremenski period Brkić surađivao s Franjom Vargom, a špijuniranje je očito tek dio svega toga. Time pada u vodu i prvotna obrana Brkića, kad je Franjo Varga uhićen, da ga tek površno poznaje kao policajca.

Franjo Varga i kum Milijana Brkića Blaž Curić proveli su u pritvoru čak šest mjeseci, a oni su ostali jedini optuženi u aferi SMS. Varga je optužen da je izradio lažne poruke koje su trebale diskreditirati suce i tadašnjega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u korist Zdravka Mamića. Također i da je izradio lažne poruke između Andreja Plenkovića i Martine Dalić kako bi ih diskreditirao i pomogao Ivici Todoriću. Blaž Curić, Brkićev kum, optužen je da je pomogao u pokušaju prikrivanja dokaza i probijanje istrage.

Curić je dojavio Vargi da uništi sve dokaze jer je pod tajnim mjerama i da ga prate. Varga je porukom preko aplikacije pitao baš Brkića treba li zaista sve uništiti, a ovaj mu nije odgovorio. Brkić je ispitan kao svjedok u tom slučaju, ali nije ni za što optužen. Tad je poručio da “na žalost brojnih dušebrižnika nije u optužnici”. Ostali su samo optuženi Curić i Varga.

“Pa može li itko povjerovati da su jedan vozač i jedan bivši informatičar ti koji su sve osmislili kako bi poljuljali premijera, a imali veze u policiji koje su im dojavile da su pod mjerama? Pa teško je to vjerovati i nitko u to ne vjeruje niti u stranci. Ali ne možemo ništa prejudicirati, što je tu je i policija i DORH su odradili kako su odradili. Možemo samo očekivati da se sve rasvijetli do kraja”, rekao nam je jedan HDZ-ov dužnosnik nakon što su kao optuženici završili jedino Varga i Curić.

Milijan Brkić | Author: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL

I u policiji i HDZ-u su svjesni da je inicijalna informacija i pomoć došla iz sustava. Da imaju krtice koje su probile istragu, ali i koje čine čvrstu mrežu koja je povezana s ljudima izvan sustava po raznim linijama. Zato je sad ključno otkriti tko su te krtice koje su surađivale i probijale istrage iz sustava.

To nosi još veći politički teret jer pitanje je do koga bi sve moglo doći, pa možda i želja da se sve završi i rasvijetli ostane samo fraza. Također, kako je objavio Nacional, policija ima dokaze da je Varga izradio lažne SMS-ove, onda ih predao Curiću, netko ih je ispravio, promijenio tu sirovu verziju, usavršio je, obogatio stručnim detaljima i vratio Vargi. Curić je Vargi nabavio brojeve Plenkovića i Martine Dalić. Dakle, zaista se čini nevjerojatnim da je sve odradio dvojac bez nekog nalogodavca, a da su sami i saznali da su pod mjerama…

Brkić je doista oslabio u odnosu na prije godinu dana kad je imao političku moć i kad je vrijedio kao kontrateža Plenkoviću. U stranci se jednostavno drže tako da slušaju predsjednika dok god ima poluge moći. Časni sud koji odlučuje o tome je li netko nanio štetu stranci također uvijek sluša šefa i više služi kao ukras. Dosad se nije dogodilo da predsjednik stranke smatra da netko treba otići, a da Časni sud zauzme suprotno stajalište.

“Da danas Brkića izbace ili da sam ode, teško bi netko otišao za njim. Ipak, za Plenkovića je to osjetljiva odluka i još čeka razvoj situacije prije bilo kakve odluke”, kažu oni bliži Plenkoviću.

Pretpostavka je da bi zaista slučaj mogao otići i dalje, a kako ne bi ispalo da lome preko koljena, u svakom slučaju će se pričekati i hoće li DORH podići optužnicu po prijavi policije protiv Brkića, koji više nije u komotnoj situaciji.

Čak i zagrebačka organizacija, koju je vodio njegov prijatelj Andrija Mikulić, više nije potpuno iza njega. Mikulić ga nije napadao, ali se distancirao i ne brani Vasu. Jedna od teza, da je zagrebačka organizacija kandidirala Miru Kovača za listu za europske izbore na nagovor Brkića, a kontra Plenkoviću, jednostavno ne stoji, prepričavaju nam zagrebački HDZ-ovci.

O Kovaču je došla naredba iz središnjice, i to da se stvori demokratičnije ozračje – svjedoči nam jedan član gradskog odbora stranke. Brkić je onemogućen i u opstrukciji EU izbora. On je gurnut u stranu, a glavni čovjek zadužen za teren je Gordan Jandroković.